CYBER SIGURNOST

Garmin pod udarom hakera: proizvođač službeno potvrdio pretrpljeni cyber napad

28.07.2020 u 12:08

Bionic
Reading

Poznati proizvođač je tijekom službene presice potvrdio pretrpljeni cyber napad koji je uzrokovao privremeni prekid rada softverskih usluga

Garmin je u ponedjeljak potvrdio da je 23. srpnja pretrpio cyber napad koji je ciljao njihove vrlo popularne sustave za praćenje fitnes aktivnosti. Hakeri su uspjeli obustaviti rad usluge, a Garmin ju je nakon nekoliko dana usposobio te upogonio u razdoblju između kasne nedjelje i ranog ponedjeljka (po lokalnom vremenu).

'Nemamo razloga vjerovati da su napadači pristupili korisničkim podacima, uključujući i platni sustav Garmin Pay' piše u službenoj objavi. 'Nadalje, sva funkcionalnost Garminovih proizvoda, osim mogućnosti pristupa online uslugama, nije pretrpila nikakvu štetu. Sustavi koji su bili napadnuti trenutno se popravljaju te će se normalnom radu vratiti kroz idućih nekoliko dana'.

Garminova izjava ne govori ništa o naknadnim nastojanjima kompanije da se ovakve stvari ne ponove. Štoviše, nigdje nije napisano jesu li morali platiti otkupninu uzrokovanu ransomwareom. Sve što znamo je da Garmin ne očekuje da će ovaj incident utjecati na ostale usluga.

Mnogi su, doduše, odahnuli nakon što su se usluge vratile u pogon. Hrpa korisnika Twittera je u ponedjeljak napisala da se Garmin Connect vratio. Garminova stranica za kvalitetu usluge naglašava da su online značajke 'ograničene' te da će potpunu funkcionalnost dobiti krajem tjedna.

Nestanak usluge uzrokovao je, prema ZDNET-u, ransomware pod imenom WastedLocker kojeg kontrolira hakerska grupa pod imenom Evil Corp. WastedLocker enkriptira podatke ali ih ne izvlači s računala, što znači da se inficirani sustavi mogu oporaviti iz pohranjenih sigurnosnih kopija bez potrebe za plaćanjem otkupnine.