ISPROBALI SMO

Galaxy S7 želi biti najbolji, no hoće li mu to poći za rukom?

14.03.2016 u 09:24

Bionic
Reading

SGS7 je stigao i svi ga žele imati! S punim pravom. Samsungova ovogodišnja perjanica u kategoriji top modela krenula je u svoj pohod na tržište. Samo nekoliko dana nakon svoje svjetske premijere Galaxy S7 stigao je i u Hrvatsku, a nakon naših prvih dojmova o uređaju evo i nešto konkretnijih

Kraj veljače, odnosno početak sajma mobilne industrije Mobile World Congress, Samsung je obilježio predstavljanjem svojih dvaju novih top modela mobitela - Galaxy S7 i Galaxy S7 edge. Vjerojatno (bolje) osluškujući puls tržišta ove godine u Samsungu su se ovog puta odlučili na nešto manje izmjene pri predstavljanju noviteta, a ako se autora članka pita, to je itekako dobar potez.

Svake godine Samsung, pa i ostali proizvođači, nastoje u svoje nove uzdanice upakirati što više noviteta, poboljšanja (barem ih oni takvim smatraju) te svih ostalih industriji dostupnih tehnoloških čudesa kojima bi upravo njihovi uređaji bili bolji, jači, veći, snažniji te po bilo kojem drugom parametru nadmoćniji nad konkurencijom. Sjetimo se samo Nokijine megamarketinške akcije za famoznu 41-megapikselnu kamericu koju je upakirala u model Lumia 1020. Ovaj uređaj usput ni po čemu nije bio loš (osim u segmentu da uređaj pokreće Windows Phone koji se dan danas usprkos svim naporima nikako nije značajnije uhvatio na tržištu), no činjenica da u ovom segmentu jede konkurenciju nije pomogla Nokiji. Sjetite se i LG-jevih pokušaja mobitela s prozirnim površinama koje bi nam trebale služiti... za što točno? Da bismo kroz uređaj gledali okolinu? Ponekad se doista pitamo zašto kompanije uzaludno troše ogromne količine novca na, budimo realni, prazne priče.

Vratimo se mi na ono bitno, a to je u ovom trenutku Samsung. Posljednji poslovni podaci kompanije pokazali su da je u posljednjem kvartalu u dijelu poslovanja s mobilnim uređajima ovom južnokorejskom divu dobit skliznula za 7,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, na 2.230 milijardi wona, a što je najslabiji rezultat u četiri prošlogodišnja tromjesečja.

Za prvo ovo tromjesečje Samsung prognozira blago poboljšanje dobiti u ovom segmentu, a čemu bi trebale pomoći i novootkrivene perjanice Galaxy S7 i S7 Edge, premda se globalno očekuje blagi pad ukupnih isporuka pametnih telefona.

Što je dakle novoga u Galaxyju S7?

Samsung je ovaj put napravio odličan posao. Galaxy S6 bio je i još je uvijek odličan, tržište ga je dobro prihvatilo, korisnicima se uređaj dopao pa zašto onda mijenjati stvari koje su dobre. Nema potrebe i dovoljno je ispeglati sitnice, vratiti ponešto mogućnosti koje su u prethodniku korisnicima nedostajale, pojačati ono što baš svi žele poput količine radne memorije uređaja te u konačnici - isporučiti bolji i jači uređaj koji će bez kašljucanja ili bilo kakvih problema odrađivati sve zadatke koje pred njega korisnici postave. A Galaxy S7 je upravo to, odlična evoluirana verzija prethodnog modela.

Što se samog izgleda tiče, prosječno oko neće znati razlikovati SGS7 od modela SGS6. Uvjerite se sami preko priložene usporedne ilustracije.

Uređaj gotovo da je vizualno nepromijenjen i to je dobro. Pogledamo li same dimenzije SGS7 je izgubio gotovo centimetar u odnosu na prethodnika - i to u širini i visini, no s debljinom od 7,9 mm, novi model deblji je od SGS6 za 1,1 milimetar. Dimenzija ugrađenog zaslona zadržana je na 5,1 inča, no nešto je veći omjer zaslona u odnosu na prednju plohu uređaja tako da sada ta brojka iznosi oko 72,1 posto.

Galaxy S7 sadrži zaobljeno staklo i metal, u elegantnom dizajnu osmišljenom za dugotrajnost i ergonomski ugodno korištenje. Bilo da je riječ o poslu ili zabavi, novi zasloni sa značajkom stalne uključenosti (Always On) korisnicima omogućavaju jednostavno korištenje bez potrebe za dodirom i brigom za propuštenim pozivom ili važnom obavijesti.

Kao što rekosmo, u Samsungu su se više usredotočili na poboljšavanja i peglanje finesa, stremeći smartfonu koji će u potpunosti zamijeniti ne samo druge uređaje (poput fotoaparata) već i novčanik, ali i otvoriti vrata većem broju korisnika u svijet virtualne stvarnosti.

Korisnici su tražili, a u Samsungu slušaju. Galaxy S7 nudi i mogućnost brzog žičnog ili bežičnog punjenja baterije, a opremljeni je i tzv. hibridnom ladicom za SIM karticu, koja omogućava umetanje microSD memorijske kartice kapaciteta do 200 gigabajta, za dodatnu pohranu podataka.

Rezultat svega navedenog su dizajnerski najdorađeniji i vjerojatno najljepši uređaji koji su dosad izašli iz pogona južnokorejskog diva. SGS7 i SGS7 edge su lagani i vrlo ugodni za držanje te korištenje.

Što je s kamericom?

Iako je manje razlučivosti od prošlogodišnjeg modela (12 umjesto 16 megapiksela), kamera Dual Pixel značajno se bolje nosi sa snimanjem u uvjetima slabije rasvjete, a fokus je znatno brži i precizniji. Dobar dojam ostavilo je i iznimno brzo otvaranje aplikacije (za fotografiranje, ali i općenito).

Galaxy S7 i Galaxy S7 edge uvode prvu Dual Pixel kameru na pametnom telefonu koja omogućava snimanje svjetlijih i oštrijih fotografija, čak i u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Zahvaljujući tom tehnološkom iskoraku, kao i leći s većim otvorom blende i većim pikselima, kamera nudi brže okidanje i preciznije automatsko fokusiranje. Novi način rada naziva Motion Panorama donosi pokret uobičajenim panoramskim fotografijama, dajući korisnicima iskustvo urona u ono što gledaju i fotografiraju.

A ispod haube?

Samsung je učinio i znatna poboljšanja hardvera i softvera za još bolje iskustvo igranja na novim uređajima. Snažan procesor (Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 ili Exynos 8890 Octa u konfiguracijama Dual-core 2.15 GHz Kryo & dual-core 1.6 GHz Kryo, odnosno Quad-core 2.3 GHz Mongoose + quad-core 1.6 GHz Cortex-A53) i proširen kapacitet baterije (Li-Ion 3000 mAh) omogućuju više snage za zabavu, dok unutrašnji sustav hlađenja sprječava neugodno zagrijavanje uređaja. Game Launcher, novi dodatak za igrače, omogućava upravljanje potrošnjom baterije i privremeno isključivanje obavijesti. Dodatno, korisnici mogu snimati svoje iskustvo igranja i dijeliti zaslon tijekom igre s prijateljima.

Samsung je pomaknuo granice performansi hardvera, softvera i usluga tijekom stvaranja uređaja koji su osmišljeni s ciljem lakšeg povezivanja, dijeljenja i organizacije života korisnika. Bilo da je riječ o povezivanju Galaxy S7 ili Galaxy S7 edge s novim Gear S2 pametnim satom i praćenjem vježbanja, ili spajanju s uređajem Gear VR kako bi putovali svijetom, Samsung je redefinirao mogućnosti mobilnog iskustva.

Galaxy S7 isporučuje se s operativnim sustavom Android 6.0.1 Marshmallow s neizostavnim sučeljem TouchWiz. Ovdje je Samsung ostao dosljedan te SGS7 dolazi s nizom instaliranih aplikacija i dodataka razvijenih u Samsungu, a iako i u kompaniji sasvim sigurno znaju da značajan dio njihovih korisnika upravo takva rješenja jednostavno ne koristi, drže ih se kao pijan plota.

Zaključak

Nabavkom mobitela Samsung Galaxy S7 nećete pogriješiti, a odlučite li se na veći uređaj, SGS7 edge koji se isporučuje sa zaslonom dijagonale 5,5 inča, situacija je istovjetna. U kombinaciji sa sustavom virtualne stvarnosti Gear VR te pametnim satom Gear S2 mobitel Galaxy S7 zaokružuje cjelinu koja će svakom od nas pružiti ono najbolje što današnje moderne tehnologije nude u ovom segmentu. Pridodamo li cijeloj slici IP68 vodonepropusnost i otpornost na prašinu, bez žrtvovanja dizajna uređaja, sasvim je jasno da su u Samsungu napravili dobar posao!

Perjanicu mobilnih uređaja iz Samsunga moguće je dobiti uz Najbolje tarife, koje uključuju surfanje po najvećim 4G brzinama uz najveću 4G pokrivenost u Hrvatskoj. Cijena uređaja iznosi 998 kuna uz mjesečnu ratu od 130 kuna u tarifi Najbolja Imam sve, u kojoj korisnici bez dodatne naknade dobivaju MAXtv To Go Sportski Plus.

Potpune specifikacije mobitela Samsung Galaxy S7 možete pronaći na ovoj poveznici

BONUS - pogledajte preludo raspakiravanje mobitela SGS7.

Podvodno raspakiravanje mobitela Samsung Galaxy S7