ISPROBALI SMO

Galaxy Grand Prime je tihi adut iz sjene

13.01.2016 u 13:26

Bionic
Reading

Galaxy Grand Prime ponajprije vidim kao model pogodan za sve koji tek ulaze u svijet pametnih telefona; solidan smartfon sa solidnim izborom najvažnijih funkcionalnosti i ponekim adutom netipičnim za njegovu klasu (kao što je primjerice NFC)

Dizajnom ne odskače značajno od drugih Samsungovih uređaja, no nekako uspijeva u isto vrijeme djelovati robusno i šarmantno. Potonje je vjerojatno rezultat mekih, zaobljenih linija zbog kojih bi se mogao više sviđati ženama.

Odlično leži u ruci, s dobro pogođenim balansom težine, nije nezgrapno upravljati njime samo jednom rukom (iako to nije nešto što preferiram). Plastičan je, no ne djeluje jeftino, čemu pomaže i srebrnkast obrub.

Dugmad su malo neobično razmještena: za uključivanje je standardno na desnom bridu, no za pojačavanje/stišavanje je s lijeva. Kako to nije često rješenje, trebalo mi je nešto vremena za navikavanje.

Ni nakon tjedan dana korištenja nisam uvjeren da ima neke ozbiljne prednosti u odnosu na raspored u kojem su oba spomenuta dugmeta na desnoj strani, ali dobro. Može biti da je to pitanje ukusa.

Ostalo je na očekivanim mjestima: utor za mikro USB na dnu uređaja, za slušalice na vrhu, stražnja kamera u sredini gornje polovice, skupa s LED bljeskalicom, prednja sprijeda prema gornjem desnom kutu.

Utori za kartice mikro SIM i mikro SD su ispod poklopca, a morat ćete izvaditi bateriju da biste stavili kartice. Kako Grand Prime ne obiluje memorijskim kapacitetima za pohranu, preporučujem da uz mobitel uzmete odmah karticu mikro SD (podržava do 64 GB).

Ako baš niste potpuni asket koji zazire od aplikacija i multimedije, vrlo brzo će vam zatrebati pa je bolje da se ne gnjavite skidanjem poklopca i vađenjem baterije dva puta.

Zaslon dijagonale pet inča (12,7 centimetara) nema baš veliku rezoluciju za svoju veličinu (960 puta 540 piksela). Za osnovne funkcionalnosti poput čitanja e-pošte i surfanja više vam, doduše, ni ne treba, ali morat ćete prihvatiti to da je odsjaj pod izravnim svjetlom dosta jak, a fotografije neće prikazivati s visokom razinom detalja.

Stražnja kamera nudi osam megapiksela s autofokusom i bljeskalicom, prednja pet. Obje daju pristojne fotografije uzme li se u obzir cjenovni razred uređaja.

Na raspolaganju ćete imati više automatskih načina rada, mogućnosti manualnog namještanja postavki i HDR. Zgodno je to što ima alat pomoću kojeg možete jaču stražnju kameru upotrijebiti za selfie. Kad smo već kod sebeslika, prednju kameru moguće je glasovno aktivirati da biste lakše snimili autoportret.

Najbolje rezultate dobit ćete fotografirate li koristeći prirodno svjetlo, a u uvjetima slabog osvjetljenja ne očekujte puno. Autofokus bi mogao biti bolji, ali uglavnom će dobro odraditi posao. Bolje je radio s videom nego s fotografijama.

Pogoni ga četverojezgreni procesor na 1,2 GHz, podržan gigabajtom RAM-a i grafičkim procesorom Adreno 306. Kako je riječ o nešto starijem modelu, jasno je da performanse neće biti vrhunske. No dojma sam kako radi sasvim solidno te da će bez problema zadovoljiti potrebe i želje manje zahtjevnih korisnika.

Litij-ionska baterija kapaciteta 2.600 mAh izdržat će radni dan pod umjerenim opterećenjem. Računajte da ćete ovaj smartfon sigurno puniti jednom dnevno te kako mu treba nešto dulje vrijeme za punjenje. Nije radikalno dulje, ali ipak dovoljno da se primijeti. Za slučaj nužde možete računati na štedljiv način rada.

Uređaj koji sam dobio na testiranje imao je Android 5.1 Lollipop te jednostavniju inačicu Samsungovog sučelja TouchWiz. U ponudi Hrvatskog Telekoma stiže s predinstaliranim aplikacijama za MAXtv, Deezer i HotSpot.

Grand Prime dolazi s podrškom i za mreže 4G/LTE i za NFC. Potonje ga čini dobrim izborom za domaćinstvo ili ured u kojem već ima Samsungovih uređaja i/ili drugih gadgeta koji podržavaju tu tehnologiju. Fora je kad možete na brzinu prebaciti podatke ili aktivirati zvučnik tako što ga dodirnete mobitelom.

S druge strane, izostale su neke zgodne značajke prisutne u drugim Samsungovim smartfonima, poput podrške za upravljanje pokretima i automatskog namještanja razine osvjetljenja.

Surfanje na mrežama 4G/LTE bilo je zadovoljavajuće, a isto mogu reći i za kvalitetu prijema tijekom poziva te zvučnike.

Galaxy Grand Prime ponajprije vidim kao model pogodan za djecu i druge koji tek ulaze u svijet pametnih telefona; solidan smartfon sa solidnim izborom najvažnijih funkcionalnosti i ponekim adutom netipičnim za njegovu klasu (kao što je primjerice NFC).

Samsung Galaxy Grand Prime - osnovne specifikacije

Dimenzije: 144,8 puta 72,1 puta 8,6 mm
Težina:156 g
Zaslon: 5 inča (12,7 cm) HD 720 (960 puta 540 piksela, 220 ppi)
Procesor: četverojezgreni Snapdragon 410 1,2 GHz, Adreno 306 GPU
RAM: 1 GB
Ugrađena memorija: 8 GB (proširivo do 64 GB, mikro SD)
Kamere:
stražnja: osam megapiksela, autofokus, video do 720 p
prednja: pet megapiksela
Baterija: litij-ionska, 2.600 mAh, do 840 minuta razgovora
Operativni sustav: Android 5.1 Lollipop, sučelje TouchWiz
Ostalo: 4G/LTE (Cat 4, brzine do 150 Mbps), NFC
Ustupio:Hrvatski Telekom