MILIJARDA DOLARA

Francuzi stisli Google zbog neplaćenog poreza

30.04.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Oglašivačko-pretraživački div Google nije uredno plaćao porez u Francuskoj proteklih nekoliko godina, a riječ je o ukupnom iznosu od preko milijardu američkih dolara. Upravo zbog toga im prijeti velika porezna kazna

Francuska porezna tijela su obavijestila Google o poduzetim akcijama, a kompanija je priznala da bi mogla dobiti veliku kaznu od Générale Des Finances Publiques.

U kvartalnom izvješću (zaključno s 31. ožujka 2014. godine) Google je potvrdio da je Francuska počela pritiskati kompaniju zbog prakse izbjegavanja plaćanja poreza.


'U ožujku 2014. smo dobili procjenu poreza od francuskih poreznih tijela (...) Vjerujemo da je primjerena mjera napravljena te da je vjerojatno da će naš porezni položaj biti održan. Međutim, realno je moguće da bi rješenje s francuskim tijelima moglo rezultirati usklađivanjem našeg poreznog položaja', stoji u službenom kvartalnom izvješću kompanije.

Google je tvrdio kako su poslovali u skladu s francuskim zakonima, no izgleda da je tamošnja vlada otkrila tehniku kompanije kojom su francuske ugovore prenosili kao one iz Irske - čime su imali nižu stopu poreza.