LOV U MUTNOM

Francuzi od Googlea traže preko milijardu i pol eura

25.02.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Internetski div Google opet je na meti vlada zbog 'agresivnih optimizacijskih tehnika vezanih uz poreze'. Više izvora iz ministarstva financija u Francuskoj su za Reuters naveli kako je ukupni zaostali porez koji Google duguje toj zemlji čak 1,6 milijardi eura

Glasnogovornica Googlea u toj zemlji je tek izjavila kako kompanija posluje potpuno legalno i plaća poreze gdje god je to potrebno - te u skladu s pravilima. S obzirom na anonimnost izvora, francusko ministarstvo je također odbilo službeno komentirati navode.

Još 2012. godine jedan od medijskih kanala je spomenuo cifru od milijardu eura, a koju su francuske vlasti očekivale od Googlea. I tada je IT div odbio mogućnost da su napravili bilo što krivo, no dalo se naslutiti kako francuske vlasti nisu sretne s metodama koje Google koristi za izbjegavanje plaćanja punog iznosa poreza.


Google naravno nije jedini IT div koji različitim, ali legalnim tehnikama izbjegava plaćanje velikih poreznih svota u zemljama u kojima posluju. Ako je za vjerovati prethodnom slučaju s Britanijom, velika je vjerojatnost kako će i slučaj u Francuskoj tehnički završiti kakvom minijaturnom nagodbom, nipošto plaćanjem ogromnog iznosa.