SVIĐA MU SE

Francuski predsjednik unatoč savjetima stručnjaka i dalje koristi istu aplikaciju za čavrljanje

13.12.2017 u 13:21

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron koristi popularni Telegram, aplikaciju za razgovor poznatu po svojim sigurnosnim značajkama

Francuski predsjednik Emmanuel Macron koristi Telegram Messenger, softver za čavrljanje kojeg podržava kontroverzni ruski poduzetnik Pavel Durov, poznatiji kao tvorac društvene mreže Vkontakte. Telegram Messenger poznat je po značajkama poput samouništavajućih poruka i zaštitu čavrljanja enkripcijom, što se zbilja svidjelo predsjedniku, kažu Macronovi bliski suradnici. Ovome u prilog ide i Durova izjava u kojoj tvrdi da Telegram, vrijedan 5 milijardi dolara, nitko ne može kupiti, izvještava Bloomberg.

Macron i njegov uski krug suradnika Telegram su počeli koristiti 2016., odnosno u ranim danima kampanje. Zašto ga koristi i danas? Jednostavno mu se svidio zbog toga jer je aplikacija praktična i zato jer mu se ne da prelaziti na nešto drugo.

Francuski dužnosnici koji Telegram koriste pored WhatsAppa aplikaciju zagovaraju zbog jednostavnosti korištenja, navike i nikakvih dodatnih troškova. Oni također inzistiraju na tome da paze kakve informacije dijele s drugima: nema šanse da krenu pričati o osjetljivim i povjerljivim stvarima koje bi mogle ugroziti državnu sigurnost.

Kada pažnja nije dovoljna

Bez obzira koliko francuski političari zagovaraju popularne 'sigurne' aplikacije za čavrljanje, stručnjaci tvrde da to ne bi trebali raditi - pogotovo s obzirom kakvim se poslom bave. Uostalom, sjetimo se privatnog email računa Hillary Clinton, kao i prisluškivanog telefonskog poziva Angele Merkel.

  • +10
Emmanuel Macron Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Stephane Mahe

Telegram također nosi titulu najkontroverznijeg člana panteona super-appova za čavrljanje koji uključuju WhatsApp, iMessenger i Signal. Podsjetimo, u listopadu je Telegram morao platiti 800.000 rubalja (14.000 dolara) zato jer Ruskoj federalnoj sigurnosnoj službi nije dao softver za dekodiranje poruka.