BUG FUTURE SHOW 2022

[FOTO] 'Nitko nema problema s time da mu robot usisava pod ili pere rublje. Problemi nastanu kad govorimo o stvarima na koje smo ponosni, poput sporta i umjetnosti...'

03.02.2022 u 10:56

Bionic
Reading

Legenda IT scene Predrag Pale na keynoteu ovogodišnjeg Bug Future Showa pod imenom 'Život izvan okvira - nepripremljeni za budućnost' sagledao je svijet koji su promijenili koronavirus i tehnologija te govorio o tome u kojem ćemo se smjeru kretati

Svakodnevica prožeta tehnologijom i pandemijom promijenila je naš svakodnevni život. U prošle dvije godine češće smo se susretali s konceptom rada od kuće, digitalnom identifikacijom i ostalim alatima koji su definirali 'novo normalno'. Pitanje koje preostaje je - što nas čeka u budućnosti i kako ćemo na nju reagirati kao društvo.

Odgovor je tijekom keynotea Bug Future Showa, koji magazin Bug organizira u partnerstvu s Hrvatskim Telekomom, pružio Predrag Pale, izvanredni profesor FER-a i legenda hrvatske IT scene.

Pale je gledatelje BFS-a proveo kroz kratak pregled nadolazećih tehnologija, vrlo sličnih onima koje smo donedavno gledali u serijama. Jedini je problem u tome što smo zahvaljujući pandemiji bili gurnuti u 'promjenu koju smo svi prihvatili', a to je rad od kuće.

Sličan princip bio je primijenjen i na edukaciju, makar se pokazao neadekvatnim u usporedbi s nastavom uživo. 'Obrazovanje se isto mijenjalo zbog virusa, no problem je to što djeci za najveću učinkovitost trebaju praktična nastava i prisutnost učitelja', kaže stručnjak.

  • +6
Bug Future Show 2022 Keynote Izvor: Screenshot / Autor: Bug

Sutrašnjica u znaku robotike

Pale je budućnost robota i ljudi sveo na nekoliko najizvjesnijih scenarija, a to je preuzimanje teških, opasnih i repetitivnih poslova.

'Nitko nema problema s time da mu robot usisava pod ili pere rublje. Problemi nastanu kad govorimo o stvarima na koje smo ponosni, poput sporta i umjetnosti... kreativnim stvarima. Ironično je to što sport i umjetnost također traže iznimne napore i iz perspektive robota ili umjetne inteligencije predstavljaju samo drugačiji zadatak.'

'Roboti neće samo zamijeniti čovjeka na opasnim radnim mjestima, već će doseći mjesta koja je čovjeku teško doseći - poput unutrašnjosti krvnih žila. Tu rješenje predstavljaju mini i nanoroboti i polako postaju stvarnost', naglasio je govornik i nadodao da su mikro i nanoroboti tek početak - čeka nas evolucija materija, biotehnologija, genetski inženjering i hrpa znanstvenih i industrijskih polja koja su trenutno u inicijalnim stadijima razvoja.

Budućnost ograničena - maštom

Razmišljanje o dubokom dosegu suvremenih tehnologija Pale je zaključio prognozom da naš opstanak u tehnološkoj budućnosti definira jedino ljudska mašta. 'Sve će te stvari postati naš život. Možemo li dovoljno maštati da zamislimo život za 10, 20 ili 50 godina. Pitanje koje na kraju ostaje je imamo li kompetencije da svaki dan živimo i razmišljamo izvan svih okvira.'