BLOKADA STRANICA

Filmaši žele povrat kontroverznog zakona nadzora korisnika

06.08.2015 u 07:18

Bionic
Reading

Kako piše Mitch Stolz iz Electronic Frontier Foundationa, filmski studiji nisu odustali od imeplementacije nekih dijelova kontroverznog (i srećom propalog) prijedloga zakona SOPA (Stop Online Piracy Act). Teško je biti protiv zaustavljanja krivotvoritelja i neovlaštenog sadržaja, no metodama koje filmski studiji žele iskoristiti s razlogom se nije složio praktički cijeli internet

2012. tako je odlučeno da sporna SOPA nije prošla u zakone jer nije bila dovoljno dorađen prijedlog, a mnoštvo reakcija je svakako izazvao i globalni 'blackout'. Nije trebalo čekati dugo vremena da se oglase i 'filmaši'.

Studiji sada traže da se od samo jednog sudskog naloga poveže svaki naziv domene, registar, hosting, sustav za plaćanje, oglašavačke mreže, društvene mreže, 'praktički cijeli internet i blokira pristup stranici Movietube', piše Stolz.


Opet, ideja blokiranja neovlaštenog sadržaja nije problematična koliko njena provedba, koja bi postavila opasan presedan za brzo i jednostavno blokiranje željenih adresa, a gdje bi cijeli internet praktički poslužio i za mogućnost cenzuriranja sadržaja, baš kako je to omogućavala SOPA.

Mitch Stolz piše kako su filmski studiji neovisno o tome što je SOPA propala počeli podizati tužbe kao da je taj prijedlog zakona i prihvaćen. Ovakva zlouporaba položaja i snage teško da će proći neopaženo, a Electronic Frontier Foundation je najavio kako će se potruditi sudovima objasniti moguće posljedice takvih odluka.

EFF