AKADEMSKA BUNA

Fakulteti će ići svim sredstvima protiv Fuchsovih zakona

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 25.05.2011 17:00
  • Objavljeno 25.05.2011 u 15:39
radovan fuchs

radovan fuchs

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marin Tironi

Vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu danas je na sjednici ponovilo svoje zahtjeve da se predloženi zakoni o znanosti, sveučilištu i visokom obrazovanju ne upućuju u daljnju proceduru i prosvjedovalo protiv dezinformacija kojima resorno ministarstvo nastoji uvjeriti javnost da veliki dio akademske zajednice podupire prijedloge

U svojem priopćenju ono je također zaprijetilo da će se, ako se predloženi zakoni pokušaju nametnuti, akademska zajednica tomu suprotstaviti svim legitimnim sredstvima.

Vijeće je utvrdilo da izjave niza akademskih ustanova, Zagrebačkog sveučilišta i većine drugih sveučilišta, fakulteta i dijela instituta te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u javnoj raspravi potvrdile da zakone smatraju neprihvatljivim te da traže da se povuku iz daljnje procedure.

Ujedno prosvjedujemo protiv dezinformacija koje Ministarstvo upućuje javnosti preko medija i svojih mrežnih stranica da akademska zajednica prihvaća prijedloge zakona, a da im se suprotstavljaju samo rijetke ustanove, pojedinci ili čak 'marginalci'. Lako je provjeriti na mrežnim stranicama www.akadsolid.com ili www.universitas.hr koliko je ključnih ustanova jasno i argumentirano odbilo nacrte prijedloga zakona.

Prosvjedujemo i protiv kampanje blaćenja akademske zajednice. U kampanji se rabe neistine, ona je nepravedna i nemoralna, a služi samo tomu da se u javnosti umanji ugled najmjerodavnijih hrvatskih ustanova i da se čuju njihovi jasno artikulirani razlozi i procjene akademske i društvene štetnosti nacrta prijedloga triju zakona, stoji u priopćenju koje je potpisao dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc Damir Boras.

U dopisu Filozofskog fakulteta ističe se da je otpor zakonima potvrdila i javna rasprava koja je jučer održana na Tehničkom fakultetu u Rijeci u kojoj je sudjelovalo 80-ak ljudi, među kojima i predstavnica MZOŠ-a državna tajnica dr. sc. Ivana Mrkonjić te rektor Zagrebačkog sveučilišta dr. sc. Pero Lučin i rektor Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Pero Lučin.

Stav većine sudionika bio je taj da zakone treba povući iz daljnje procedure.

Raspravu je putem streaminga na mrežnim stranicama Universitasa pratilo više od 200 posjetitelja.

MZOŠ: Odbacivanje zakona odbacivanje je besplatnog obrazovanja

Na priopćenje Vijeća Filozofskog fakulteta Ministarstvo je danas reagiralo upozorenjem da oni koji traže odbacivanje zakona u cijelosti, moraju biti svjesni toga da time ujedno traže odbacivanje, prvi put zakonski definiranog, besplatnog studija.

Kako bi se osiguralo to da znanost i visoko obrazovanje budu jednako dostupni i djeluju u interesu čitavog društva, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa odlučilo je novim zakonima ukinuti školarine. Time bi se svim studentima omogućio potpuno besplatan upis studija na javnim visokim učilištima, kao i potpuno besplatno studiranje (bez naplate i upisnina) dok god redovito ispunjavaju svoje studentske obaveze. Štoviše, u najnovijim verzijama zakona Ministarstvo je besplatno studiranje omogućilo i onima koji ne ispunjavaju redovito svoje obaveze, ali pripadaju nekoj od socijalnih kategorija. Osim toga, nacrtima prijedloga zakona jamči se depolitizacija akademske i znanstvene zajednice te se sprečava bilo kakva komercijalizacija visokog obrazovanja kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Budući da MZOŠ predlaže donošenje zakona kroz dva čitanja, sve zainteresirane javnosti pozvane su alternativne prijedloge, koji se odnose na nacrte prijedloga zakona, i dalje dostavljati na adresu javnarasprava@mzos.hr, stoji u priopćenju MZOŠ-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi