OPREZ JE MAJKA MUDROSTI

Facebook se sprema za otvoreni rat s Googleom?

11.01.2016 u 06:54

Bionic
Reading

Uđe li u otvoreni rat s Googleom, Facebook želi biti spreman. Pripremili su, čini se, više planova koji bi trebali omogućiti nastavak funkcioniranja ključnih značajki na Androidu čak i ako Google izbaci njihovu aplikaciju iz trgovine Play

Facebook navodno priprema vlastite servise koji će preuzeti ove i druge značajke te testira mogućnosti preuzimanja svoje aplikacije za Android iz drugih izvora.

Zvuči kao da je Marka Zuckerberga i društvo uhvatila paranoja. No, mogućnost izbijanja otvorenog rata s Googleom nije nešto što treba posve zanemariti, a Google bi mogao uvelike ograničiti Facebookovu prisutnost na Androidu čak i bez izravnog sukoba. U Facebooku ne očekuju kako će do toga doći u dogledno vrijeme. Ipak, žele biti spremni.


Latentni sukob dva internetska diva, prisutan već neko vrijeme, pojačan je Facebookovim eksperimentima poput automatskog instaliranja aplikacija koje je su napravili, što je neke Googleove korisnike razljutilo dovoljno da zaprijete okretanjem leđa tvrtci iz Mountain Viewa.
S druge strane, Facebook bi se mogao u nekom trenutku sam povući iz Playa, zabrinut kako bi mu Google mogao početi naplaćivati usluge poput slanja obavijesti.

Ukoliko bi se odlučio na taj potez, najveća prepreka bila bi nadogradnja postojeće aplikacije na nova izdanja. Facebook je navodno u neimenovanoj maloj zemlji testirao rješenje kojim je od korisnika tražio preuzimanje aplikacije iz izvora mimo Playa. Rezultat je, kažu, bio pozitivan, iako ne i fantastičan.

Jedna od rezervnih varijanti je trgovina aplikacijama Oculus VR, koja bi ponudila pristup dijelu Samsungovih uređaja. Druga mogućnost je izravan dogovor s proizvođačima mobitela o predinstaliranju Facebookove aplikacije.

Uz to, navodno razmišljaju i o ponudi servisa koje razvijaju - poput obavijesti i plaćanja - na aplikacijama na Androidima koje ne uključuju Play i druge Googleove usluge. Takvi mobiteli su obično u prodaji u Kini, Rusiji i drugim tržištima na kojima Google nije tako dobrodošao. Ta je mogućnost manje vjerojatna, kao i ona da će razvijati vlastitu trgovinu aplikacijama.

Više:Verge