NEPRECIZAN SOFTVER

Facebook opet nasjeo na lažnu vijest

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 14:51
  • Objavljeno 28.12.2016 u 12:55
žena djevojka mobitel pametni telefon smartphone

žena djevojka mobitel pametni telefon smartphone

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najveću društvenu mrežu svijeta zavarao je vlastiti softver, pa je aktivirala značajku Safety Check zbog eksplozije u Tajlandu koja se nije dogodila. Bar ne ove godine

Korisnicima Facebooka u Tajlandu stiglo je ovih dana upozorenje kako je u glavnom gradu te zemlje Bangkoku došlo do eksplozije. Aktivirana je značajka Safety Check, koja omogućava osobama koje se nađu u blizini po život opasnih događanja da jave bližnjima i prijateljima kako je s njima sve u redu.

Obavijest je stigla bez pojedinosti o tome gdje se eksplozija dogodila. Uklonjena je bez objašnjenja nakon otprilike sat vremena.

Što se dogodilo? Pa, Facebookov algoritam je nasjeo na lažnu vijest s poveznicom na staru vijest o eksploziji bombe u hramu Erawan 2015. godine koju je objavio Bangkok Informer.


U Facebooku tvrde kako su pri odluci o aktivaciji značajke Security Check slijedili uobičajenu proceduru: oslonili su se na potvrdu incidenta iz provjerenog vanjskog izvora te potom prepustili zajednici da korištenjem alata obavijeste bližnje jesu li dobro. Problem je nastao zbog toga što nije bila riječ o bombi već o petardama veličine loptica za stolni tenis koje je neki stanovnik Bangkoka bacio u smjeru obližnje vladine zgrade, a koje su ličile na eksplozivne naprave.

Iako eksplozije nije bilo, Facebookova obavijest naslovljena je s 'The Explosion in Bangkok' i bila je bez poveznice na izvornu vijest već su ponuđena tri linka vodila na vijesti o lanjskoj eksploziji bombe, kao i na objavu na blogu u kojoj se autor žali na prijatelje koji izvlače stare vijesti i stavljaju ih na Facebook.

Istraga kako su se te poveznice našle na stranici Safety Check je u tijeku.

Više:Verge

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!