NAGODILI SE

Facebook će korisnicima platiti milijune dolara

27.08.2013 u 16:36

Bionic
Reading

Najveća svjetska društvena mreža platit će devet milijuna dolara (oko 53 milijuna kuna) na račune oko 614 tisuća korisnika u sklopu sudske nagodbe ukupne vrijednosti 20 milijuna dolara (oko 118 milijuna kuna)

Što su Mark Zuckerberg i društvo skrivili? Koristili su fotografije korisnika u svojim sponzoriranim člancima bez njihove dozvole.

Okružni sud u San Franciscu odobrio je nagodbu prema kojoj je razina pojedinačne isplate podignuta na 15 dolara (oko 90 kuna). Isplaćeni će biti samo oni korisnici koji su se odazvali na poziv objavljen prije nekoliko mjeseci. Za sve ostale je kasno, piše Giga Om

Pojedinačne isplate povećane su nakon što se Facebookovom pozivu odazvalo manje ljudi nego što se očekivalo. Preostalih 11 milijuna dolara otići će odvjetnicima, za naknade i na račune neprofitnih organizacija, kao što je Electronic Frontier Foundation.

Sudskom odlukom okončana je dugotrajna parnica, koja ne samo što je rasvijetlila neke Facebookove oglašivačke prakse, već i pokrenula raspravu oko uloge odvjetnika i aktivista u borbi protiv velikih kompanija poput Googlea, Applea i Facebooka u slučajevima kad navodno krše pravo na privatnost.

U prijašnjim slučajevima sudovi su odobravali višemilijunske nagodbe, koje bi završile u džepovima odvjetnika i skupina za zaštitu potrošača. Takva je bila predložena i sad, ali sud ju je odbio, s obrazloženjem kako su predložene isplate, uključujući naknade za odvjetnike, isisane iz malog prsta.

Oko sedam tisuća korisnika Facebooka uopće se nije uključilo u nagodbu, što znači da mogu podići vlastite tužbe. Izgledi su im mršavi jer je i ovoj odluci sud dvojio oko toga kolika im je šteta doista nanesena.