BANALNI RAZLOG

Evo zašto se europski modul razbio o površinu Marsa

28.11.2016 u 10:58

Bionic
Reading

Europska svemirska agencija donijela je prve zaključke što je pošlo po zlu na nedavnoj misiji kojoj je bonus bio spuštanje modula Schiaparelli na površinu Crvenog planeta. Po svemu sudeći, zakazala je jedinica za mjerenje inercije - i to na jednu jedinu sekundu. Zahvaljujući tome, modul jednostavno nije imao pojma gdje je točno površina

U početku je za prvo europsko osvajanje Marsa sve išlo po planiranom. ExoMars Trace Gas Orbiter uspješno je stigao do Marsa i od njega se u pravom trenutku odvojio modul Schiaparelli te počeo svoj put kroz atmosferu Crvenog planeta. Međutim, u kritičnim trenucima izgubio se svaki trag letjelice

Prema dosadašnjim podacima, prolazak kroz atmosferu tekao je po planu. Na visini od 12 kilometara i pri brzini od 1.730 km/h Schiaparelli je izbacio padobran, a nedugo nakon, na visini od 7,8 kilometara otpušten je i toplinski štit, koji je služio za zaštitu osjetljivih instrumenata za vrijeme prolaska kroz više slojeve atmosfere. Dopplerov visinomjer je funkcionirao besprijekorno i svi sustavi su radili pravilno...dok IMU (Inertial Measurement Unit) nije otkazao na trenutak.


Ovaj instrument služi za mjerenje rotacije modula, a samo jedna sekunda pogrešnih informacija rezultirala je tome da je sustav mislio da se modul nalazi na 'negativnoj visini'. Zbog toga su se prerano aktivirali otpuštanje padobrana i stražnjeg dijela kućišta, prerano i prekratko su radili potisnici za kočenje pri padu i u konačnici aktivirali su se sustavi za slijetanje. Sve ovo se odvilo na visini od 3,7 kilometara te se letjelica razmrskala o površinu Marsa golemom brzinom.

Rezultat simulacija je bio jedinstven - stvari su se odvijale upravo kako je opisano, a dok je riječ o 'preliminarnim rezultatima istrage', čini se da će buduće letjelice morati imati nekakav redundantni sustav za provjeru informacija - ili barem neki koji će negativne vrijednosti za visinu ocijeniti pogrešnima i nastaviti slijetanje po unaprijed definiranom planu.

I dok je naizgled riječ o 'novom porazu' u europskim pokušajima osvajanja Marsa, valja spomenuti da projekt ExoMars nastavlja punom parom dalje. Trace Gas Orbiter ušao je u izvrsnu orbitu oko Marsa te će godinama prikupljati podatke i služiti kao relej za nove misije ESA.

ESA