DOMAĆI SOFTVER

'Evo zašto mislimo da smo bolji od ViaMichelina'

03.02.2015 u 14:52

Bionic
Reading

Infinum, mlada domaća softverska tvrtka, sudjelovala je u izradi nove interaktivne mape i aplikacije za Hrvatski auto klub. Zašto misle kako su uspjeli nadmašiti puno poznatiji proizvod?

'Glavna prednost HAK-ove mape je u tome što korisnicima nudi bolje iskustvo korištenja uz jednostavnije i preglednije sučelje te je prilagođena i za mobilne uređaje.

Također, HAK-ova mapa nudi kvalitetnije i opsežnije informacije kod planiranja rute unutar Hrvatske. ViaMichelin je još uvijek preferirano rješenje za planiranje putovanja van Hrvatske', objašnjava Ivan Lučin, Infinumov softverski inženjer koji je radio na projektu, a koji je na Infinumovom blogu ustvrdio kako su bolji od ViaMichelina.

Razvoj je trajao oko šest mjeseci. No, zbog raznih okolnosti su bile povremene pauze u razvoju, pa se razvoj rastegnuo na oko godinu dana.


Za realizaciju ovakvog projekta potreban je kadar stručnjaka iz nekoliko različitih područja.

Započeo ga je UI/UX dizajner (osoba zadužena za osmišljavanje korisničkog sučelja i iskustva - op.a.), koji vizualno osmišljava aplikaciju i njezin način korištenja.

'Nakon toga smo preuzeli mi, stručnjaci za razvoj web aplikacija te krenuli u implementaciju svega što je zamišljeno.

Razvoj smo radili u suradnji s HAK-ovim programerima koji se bave bazom podataka. Konačno, brigu o vođenju projekta i njegovom napretku preuzeo je jedan od naših project managera. U konačnici, to znači da na razvoju nove HAK-ove interaktivne mape je radilo oko 5-6 ljudi', kaže Lučin.

Najzabavnija im je bila implementacija većina osnovnih funkcionalnosti aplikacije, kada se vidi kako aplikacija funkcionira. 'HAK-ova mapa je vrlo korisna aplikacija za koju znamo da će koristiti mnogo ljudi. To je najveća motivacija programerima prilikom razvoja ovakvih projekata', tvrdi Lučin.

Tijekom razvoja aplikacija uvijek se javljaju brojni problemi. Infinumovom timu u ovom projektu najveći izazov bio je kako omogućiti korisnicima da imaju jednako dobro iskustvo korištenja mape i na računalima i na mobitelima. 'Razvoj odvojenih, prilagođenih rješenja za različite uređaje ovdje nije imao smisla jer bi ispao preskup i neodrživ', pojašnjava Lučin.