POTPUNI UŽAS

Evo što vas čeka ako preuzmete top aplikacije s Download.com

13.01.2015 u 14:58

Bionic
Reading

U neka ranija doba mreže svih mreža, stranice poput Download.com su možda imale svoj smisao. Danas one služe kao izvori svega lošeg za računalo korisnika, a na stranici How-To Geek su se odlučili izvesti doista nezahvalan pokus - instalirati top 10 aplikacija ponuđenih na Download.com i vidjeti što se događa s računalom

'Nećete vjerovati što se dogodilo. Dobro... Možda i hoćete. Loše stvari. Loše stvari su se dogodile', piše How-To Geek, objasnivši da je istovremeno bila riječ o zabavnom projektu, ali i akciji koja bi trebala educirati neiskusne korisnike interneta.

Baš poput drugih zrelijih adresa i na How-To Geek navode kako se već godinama trude pružati savjete da freeware programi nisu nužno dobra stvar, kao i to da sumnjive stvari uvijek valja prvo testirati u VM (Virtual Machine) okruženju.

Za potrebe ovog pokusa, sa stranice Download.com su preuzeli top 10 programa, uz instaliranje bez pregledanja sadržaja (klik, klik, next, next, finish). Adresu Download.com su odabrali jer im u pravilima na stranici stoji kako ne prihvaćaju nikakav softver koji sadrži viruse, maliciozni kod, prikuplja podatke o korisniku i ostale općenito loše stvari poput zamjena tražilica u preglednicima ili čak samih preglednika.

S obzirom na to da stranicu čini oznaka 'powered by CNet', možda bi im trebalo vjerovati...zar ne?


How-To Geek je u više navrata u pokusu napomenuo da je to što su učinili krajnje pogrešno, a u pustolovinu se valja uputiti tek ako 'računalo želite pretvoriti u potpuno beskorisnu kutiju'.

'Prva stvar koju smo napravili jest bio odlazak na Most Popular Downloads za Windows platformu. Lista je, neobična, gotovo da se čini da nije riječ o pravoj listi. Zašto bi itko uopće preuzeo nešto što se zove...YAC? Lista je sumnjiva. No, dobro, idemo dalje', i pustolovina instalacije programa je počela.

Iako je plan bio preuzeti top 10 programa, neki od njih su se ponavljali ili bili u identičnoj kategoriji pa su preskočeni. Neka od imena poput Avasta su se činila poznatima - i moglo im se vjerovati. Možda ipak ne, jer praktički sav free materijal sa stranice želi učitati još štogod na računalo. U slučaju Avasta to je bio tek bezazleni Dropbox, ali je to tek početak priče.

Nakon instalacije KMPlayera i pripadajućeg materijala (jer se otvaraju instalacije za hrpu drugog nevezanog sadržaja) stvari su vrlo brzo krenule nizbrdo. Prvo rušenje programa, brdo browser hijacker koda pa i općenitih 'lažnjaka' od programa, koji prijavljuju pronalazak stotina i stotina grešaka u 'radu sustava' te za 'popravak' traže novac.

Posebno je zanimljivo to što je prvo instaliran Avast, koji je u nemali broj navrata bjesomučno obavještavao How-To Geek ekipu da je ono što pokušavaju instalirati sumnjivo - ili potpuno blokirao tu mogućnost. 'Ali, ako su posrijedi virusi i spyware, zašto se dijele na Download.com - zar to nije protiv njihovih pravila?', upitali su se. Avast je u konačnici uspješno blokirao najgore zloćudne komade koda, no mnoštvo toga se provuklo i inficiralo računalo. Rješenje? Brisanje apsolutno svega - formatiranjem.

'Ni Avast nas ne može zaštititi od nas samih', zaključili su pokus, no možda najveći problem u priči predstavljaju tzv. 'free download sites', kojima je - suprotno pravilima, praktički misija inficirati računala.

Cijelu pustolovinu je moguće pročitati na izvornoj stranici, a valja ponoviti da se korisnici ne odlučuju na preuzimanje datoteka s Download.com i inih odredišta te da provjeravaju preuzeti materijal prije korištenja. Posebno ako je besplatan.