BRŽE DO TRŽIŠTA

Evo što Intel sprema za autonomne automobile

01.06.2014 u 08:36

Bionic
Reading

Intel je predstavio novu liniju strojnih i programskih proizvoda te dodatna ulaganja i napredna tehnološka istraživanja kojima je cilj potaknuti razvoj samovozećih automobila

Linija In-Vehicle Solutions osmišljena je kako bi proizvođači automobila i njihovi dobavljači mogli brže i jednostavnije dizajnirati automobilske značajke koje kupci žele, uz smanjivanje troškova.

Obuhvaća niz računalnih modula, integrirani programski paket koji se sastoji od operacijskog sustava i posredničke programske opreme te razvojne pakete.

U Intelu očekuje da će takav pristup sa standardiziranom platformom skratiti razvoj sustava za informiranje i zabavu za više od dvanaest mjeseci te smanjiti troškove za pedeset posto.

Prvi dostupni proizvodi osmišljeni su za sustave za informiranje i zabavu s naprednim mogućnostima za pomoć vozačima, dok će budući proizvodi biti usmjereni na napredna vozačka okruženja kao što su autonomni ili samovozeći automobili.

Novim istraživačkim projektom Personal Vehicle Experience u Intelu žele saznati što ljudi žele od automobila, kako automobile učiniti prilagodljivijima i prediktivnijima te im omogućiti interakciju s vozačima i okolinom.

Istraživačkim projektom Secure My Connected Car žele utvrditi moguće slabe točke telematskog sustava u automobilu te se pokazuje kako je pomoću zaštite memorije moguće zaštititi ključnu strojnu i programsku opremu ugrađenu u automobile.


Tu je tehnologiju zatim moguće spojiti s McAfeejevom tehnologijom stvaranja popisa dopuštenih radnji koju nudi Intel Security.

Tvrtka je 2012. osnovala fond Intel Capital Connected Car, vrijedan sto milijuna dolara (oko pola milijarde kuna), kako bi ubrzao prijelaz automobilske industrije na glatko povezivanje automobila i elektroničkih uređaja široke potrošnje te ubrzao razvoj novih tehnologija koje će u budućnosti omogućiti autonomnu vožnju.

Najnovije ulaganje bilo je u ZMP, tvrtku koja razvija platformu za autonomnu vožnju te vozila povezana senzorima, radarima i kamerama, što će biti od ključne važnosti za vožnju u budućnosti. Ulagali su i u CloudMade, Mocanu te Tobii Technology, tvrtku koja primjenjuje tehnologiju perceptualnog računalstva na napredne aplikacije za pomoć vozačima.

Objavili su kako će surađivati s tvrtkama Green Hills Software, Mobica, Symphony Teleca, QNX i XSe oko isporuke prilagođenih rješenja In-Vehicle. Intelovu tehnologiju proizvođači automobila već koriste za sustave Navigation System Professional, Infiniti InTouch i Driver Information System.

Intelov odjel Internet of Things Group u prvom je tromjesečju ostvario prihode od 482 milijuna dolara (oko 2,6 milijarde dolara), što je povećanje od 32 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.