TEHNO SAVJETI

Evo kako vam baterija u smartphoneu može potrajati dulje

29.04.2014 u 10:40

Bionic
Reading

Ako iscijedite bateriju na svom pametnom telefonu brže no što očekujete, isprobajte bar neke od ovih deset savjeta

1) Zatamnite zaslon
Smanjivanje razine osvjetljenja na zaslonu pametnog telefona pomoći će pri produljivanju trajanja baterije. Potražite tu značajku u Postavkama (Settings) ili Opcijama (Options). Kad ste već tu, odaberite i opciju koja će ugasiti zaslon nakon minutu-dvije neaktivnosti.


2) Isključite ono što ne koristite
GPS, Bluetooth, NFC, wi-fi, mobilni internet... Sigurno ih ne trebate sve baš cijelo vrijeme. Dok ih ne koristite, držite ih isključenim. Ne da vam se gasiti jedno po jedno? Odaberite zrakoplovni način rada. Dok je on aktivan, mobitel će se i brže napuniti.

3) Isključite dolazne obavijesti
Ako vam je ta opcija dostupna, isključite značajku koja prikazuje obavijesti o promjenama i novostima u raznim servisima (recimo, e-mail, društvene mreže i tome slične) ili bar smanjite učestalost.

Kako biste automatski dobili svaku od tih obavijesti, vaš je uređaj morao trošiti bateriju na kontaktiranje s poslužiteljem. Umjesto toga, odaberite opciju ručnog preuzimanja obavijesti odjednom, pa to učinite kad ste blizu izvora električne energije i oblika prijenosa podataka koji ne morate skupo plaćati.

4) Wi-fi je bolji od mobilnog interneta
Naravno, kad i gdje možete. Ne samo što je wi-fi jeftiniji (često i besplatan, odnosno uključen u cijenu usluge u, primjerice, kafićima), već i manje opterećuje bateriju od mobilnog interneta.


5) Sjetite se zaključati mobitel
Kad god ga ne koristite, pametni telefon držite zaključanim. Još uvijek ćete moći primati pozive i SMS-ove, a nećete moći slučajno uključiti neku od aplikacija koje držite na početnom zaslonu dok ga držite u džepu ili torbi.

6) Pazite na aplikacije
Što je aplikacija zahtjevnija, to će brže iscijediti bateriju. Među zahtjevnijim aplikacijama su one koje prikazuju video ili grafiku visoke rezolucije, kao i one koje koriste više hardverskih mogućnosti mobitela odjednom. Korištenje više aplikacija odjednom također može doprinijeti bržem pražnjenju baterije, kao i animirani widgeti te wallpaperi


7) Zatvarajte aplikacije
Provjerite jeste li zatvorili aplikaciju kako treba nakon što je prestanete koristiti da se ne bi nastavila vrtjeti u pozadini i 'cuclati' struju (a možda i podatkovni promet). Sve otvorene aplikacije na iPhoneu možete zatvoriti tako što ćete dva puta kucnuti po dugmetu Home i potegnuti prstom po zaslonu prema gore. Na Androidu ćete malo dulje pritisnuti Home te potegnuti prstom u desnu stranu.

8) Sobna temperatura je zakon
Izbjegavajte, ako možete, izlagati vaš mobitel visokim ili niskim temperaturama - recimo, ostavljati ga u autu na suncu ili vani tijekom zimske noći. U oba slučaja može se dogoditi da trajno oštetite bateriju.

9) Redovito nadograđujte softver
Novija izdanja aplikacija i drugog softvera često dolaze s rješenjima koja pomažu pri učinkovitijem trošenju energije.

10) Nabavite dodatnu bateriju
Prijenosne litij-ionske baterije, koje na mobitel spajate kablom za USB, mogu biti vrlo korisne kad pri ruci nemate utičnicu. Što je veći broj miliampersati (mAh) naveden na njima, to im je kapacitet veći.

Izvor:JC Online