JEDNOSTAVNO

Evo kako ćete najlakše do svog primjerka Windowsa 10

29.07.2015 u 13:03

Bionic
Reading

Windows 10 od danas je dostupan u 190 zemalja, no baš kako je ranije bilo riječi - to ne znači da će svi sustavi odmah moći odraditi nadogradnju. Microsoft je najavio kako 'rollout' sustava ide postupno, kako bi se eventualne greške mogle zaustaviti na vrijeme. No, postoji jednostavan način kako se pripremiti za nadogradnju

Privatni vlasnici (dakle, ne i poduzeća) Windows 7 i 8.1 licenci moći će odraditi besplatnu nadogradnju na Windows 10, a u pomoć uskače jednostavna Get Windows 10 aplikacija koja se pojavila u taskbaru. U njoj je moguće 'rezervirati desetku' te provjeriti kompatibilnost sustava (hardver i softver). Ista aplikacija će po dostupnosti nadogradnje obavijestiti korisnika, no kako stvari idu u valovima, postoji velika mogućnost da će se na preuzimanje pričekati neko vrijeme.

U slučaju da korisnici ne vide Get Windows 10 aplikaciju u taskbaru, vjerojatno je preostala pokoja nadogradnja koju je potrebno preuzeti preko Windows Updatea. Vlasnici 'sedmice' tako bi trebali preuzeti Service Pack 1, a vlasnici Windows 8 OS-a bi trebali odraditi nadogradnju na verziju 8.1. Nakon toga bi se, u slučaju valjane licence, Get Windows 10 aplikacija trebala pojaviti.


Ako je Windows 10 spreman za instalaciju, korisnici bi trebali napraviti određene korake da u slučaju kakve greške ne izgube podatke. Posrijedi je uobičajen backup važnih datoteka, a nakon toga valja krenuti s instalacijom koja se u suštini svodi na klikanje tipke Next nekoliko puta i nekoliko reboota

Windows 10 će po instalaciji korisniku ponuditi mogućnost brzog postavljanja određenih stvari, no savjetuje se odabir prilagodbe. Za to treba izdvojiti par minuta vremena, no mogu se promijeniti postavke vezane uz privatnost, ad tracking, lokacije i dr.

Na internetu je osvanulo i nekoliko vodiča za forsiranje instalacije Windowsa 10, no Microsoft ne savjetuje takvo što.