ZAŠTITITE SE

Evo kako ćete imati 'savršenu' lozinku

28.07.2014 u 11:00

Bionic
Reading

Ne znate kako napraviti lozinku s kojom će se i ponajbolji hakeri morati pomučiti? Kako bi vas poučila, ekipa iz WhoIsHostingThis pripremila je zgodnu infografiku

U njoj, između ostalog, navode kako se samo na Facebook 600 tisuća hakera logira svaki dan kako bi pokušalo probiti lozinke i upasti u korisničke profile. Godišnje ukradu milijardu dolara (oko 5,5 milijardi kuna) od malih i srednje velikih banaka u Europi i SAD-u.


Dobra lozinka trebala bi biti kombinacija velikih i malih slova, brojki i simbola, dulja od osam znakova, sadržavati izmišljene izraze, ali bez cijelih riječi i biti redovno mijenjana.

Za takvu lozinku potrebno je puno dulje vrijeme kako bi je se otkrilo pa su manji izgledi kako će je hakeri dešifrirati.

Izbjegavajte riječi iz rječnika, sleng, imena i adrese e-pošte. Umjesto jedne riječi, izmislite izraz ili rečenicu koju ćete unijeti u skraćenom, kodiranom obliku. Recimo:

3k0vi+5Com = trikovi petkom

Nabavite password manager, alat koji pamti vaše lozinke (LastPass, KeePass, 1Password...). Dosad nisu imali ozbiljnijih sigurnosnih incidenata.

Ne dijelite lozinku s drugima. Ne ostavljajte je zapisanu na papiriću zalijepljenom na monitor.

Budite oprezni. Kad niste sami, uzmite u obzir mogućnost da to što tipkate gleda i netko drugi.

Pogledajte što još:

Kako do savršene lozinke (klikni za uvećanje)

Izvor Who Is Hosting This.