PWC PROGNOZIRA

Evo kako će tehnologija uzdrmati financije

21.06.2016 u 16:04

Bionic
Reading

Ono što je funkcioniralo u svijetu klijentskog poslužitelja neće funkcionirati u oblaku. Ono što je uspješno pružalo zaštitu za transakcije bez kartica više neće funkcionirati na internetu stvari, upozoravaju iz PwC-a

Sektor financijskih usluga u posljednjih je nekoliko godina prošao kroz nekoliko dramatičnih promjena predvođenih tehnologijom. Dok startupovi za razvoj financijskih tehnologija polako prodiru na afirmirana tržišta, mnogi izvršni direktori zahtijevaju od svojih IT odjela da povećaju svoju učinkovitost i omoguće inovacije uz istovremeno smanjenje troškova i daljnje pružanje podrške za naslijeđene sustave.

To je dodatno potvrđeno PwC-ovim novim izvješćem Financial Services Technology 2020 and Beyond: Embracing distruption u kojem su opisani stvarni učinci deset tehnoloških noviteta na taj sektor, kao i one koji ih moraju nadzirati i boriti se s njima.

Izvršni direktori IT odjela i ostali izvršni rukovoditelji moraju imati sposobnost brzog stvaranja inovacija kada se tehnologije, konkurenti i tržišta promijene, ali i dostupne stručnjake da bi to mogli učiniti. Stoga je ključno da oni mogu utvrditi neposredne prijetnje i prilike koje će utjecati na njihov poslovni model, pristup ljudskim resursima, sposobnost stvaranja inovacija i sposobnost njihova provođenja.


PwC-ovo izvješće iz te perspektive popisalo je deset najvažnijih tehnološki motiviranih silnica koje će utjecati na konkurentnost u sektoru financijskih usluga do 2020. i šest prioriteta od kojih bi financijske institucije mogle imati koristi.

Evo koje će tehnološke silnice imati najviše utjecaja:

1) Financijske tehnologije će utjecati na stvaranje novih poslovnih modela.

2) Ekonomija dijeljenja prodrijet će u sve dijelove financijskog sustava.

3) Blockchain će uzdrmati cijeli sektor.

4) Digitalne tehnologije postat će općeprihvaćene.

5) Prikupljanje informacija o kupcima (eng. customer intelligence) postat će najvažniji aspekt predviđanja rasta prihoda i profitabilnosti.

6) Napredak u robotici i umjetnoj inteligenciji pokrenut će val ponovnog pokretanja domaće proizvodnje (eng. re-shoring) i lokalizacije.

7) Javni oblak postat će prevladavajući infrastrukturni model.

8) Kibernetička sigurnost bit će jedan od glavnih rizika s kojim će se financijske institucije suočiti.

9) Azija će se afirmirati kao ključni centar tehnološki motiviranih inovacija.

10) Tehnologiji će pribjeći i regulatorna tijela.


Evo i šest prioriteta za 2020.:

1) Ažuriranje poslovnog modela IT-ja radi pripreme za 'novu stvarnost'.

2) Smanjivanje troškova pojednostavljivanjem naslijeđenih sustava, unapređivanjem softvera kao usluge (SaaS) izvan oblaka i uvođenjem robotike/umjetne inteligencije.

3) Izgradnja tehnoloških sposobnosti radi prikupljanja dodatnih informacija o potrebama kupaca.

4) Priprema arhitekture za povezivanje na bilo što i bilo kad.

5) Sve veća pozornost usmjerena na kibernetičku sigurnost.

6) Osiguravanje pristupa talentima i vještinama potrebnima za provedbu i uspjeh.

Ono što je funkcioniralo u svijetu klijentskog poslužitelja neće funkcionirati u oblaku. Ono što je uspješno pružalo zaštitu za transakcije bez kartica više neće funkcionirati na internetu stvari, upozoravaju iz PwC-a.