razmisli

Evo domaće aplikacije koja će vam reći kad ste popili čašicu previše

20.12.2017 u 10:35

Bionic
Reading

Stigla nam je prva hrvatska mobilna aplikacija za odgovorno konzumiranje alkohola Razmisli, pomoću koje možete provjeriti jeste li popili previše i pozvati prijevoz ukoliko niste u stanju voziti

Više od  35 posto ispitanika je upravljalo motornim vozilom jednom ili više puta pod utjecajem alkohola. Većina njih, čak 59 posto, nije odustalo od vožnje nakon konzumacije alkohola. U situacijama kada ipak ne žele voziti, većina poziva taksi ili bliskog prijatelja koji nije pio, pokazuje istraživanje Zagrebačke pivovare, koja je predstavila aplikaciju Razmisli. 

Gotovo svaki deseti ispitanik naveo je kako je bio žrtvom prometne nesreće skrivljene pod utjecajem alkohola. Podaci Ministarstva unutarnjih poslova pokazuju kako su u prvih 10 mjeseci ove godine vozači pod utjecajem alkohola prouzročili 3 659 prometnih nesreća, od čega 67 prometnih nesreća sa smrtno stradalim te 1 455 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Najviše vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola imali su između 18 i 34 godine. 

Predstavljena aplikaciju za odgovorno konzumiranje alkohola Razmisli Izvor: Zagrebačka pivovara / Autor: Zagrebačka pivovara

U aplikaciji Razmisli naći ćete okvirni kalkulator procjene razine promila u krvi, koji izračun obavlja temeljem profila kojeg svaki korisnik napravi za sebe. Tu je i značajka Pozovi prijevoz pomoću koje možete pozvati taksi ili odabranog vozača bez dodatnog biranja iz imenika u telefonu. 

Aplikacija također nudi igru Testiraj svoje vještine koja pokazuje u kojem su vam stanju pamćenje i refleksi. Naime, upravo oslabljeni refleksi mogu biti pogubni za sigurnost u prometu, naročito u slučaju konzumacije alkohola. Igra će vam u nekoliko poteza ukazati na to koliko su vam brze reakcije.  

Ovako izgleda aplikacija Razmisli Izvor: Google Play / Autor: Zagrebačka pivovara

Igra koju je izradila tvrtka Degordian dostupna je besplatno u trgovini Google Play. Uskoro bi trebala biti dostupna i za iPhone.

  • +3
Ove popularne aplikacije najviše proždiru bateriju vašeg smartfona Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia