ZA KOJI DAN

Eurotarifa donosi jeftinije surfanje u Europskoj uniji

26.06.2014 u 18:46

Bionic
Reading

Cijene mobilnih usluga u roamingu past će s 1. srpnjem od 21 do 55 posto. No, oprez - još uvijek postoje načini kako vam mogu naplatiti tarife više od propisanih

Sukladno obvezama iz Uredbe o roamingu u javnim pokretnim komunikacijskim mrežama u Europskoj uniji, maksimalne cijene za govorne, SMS i podatkovne usluge u roamingu koje započinju i završavaju unutar područja EU, odnosno Europskog gospodarskog prostora (EEA), dodatno se snižavaju od 21 do 55 posto, ovisno o vrsti usluge.

Nove maksimalne cijene (tzv. Eurotarifa) stupaju na snagu 1. srpnja 2014.


Odlazni poziv u roamingu tako će pojeftiniti za 21 posto, s 2,28 na 1,81 kunu po minuti. Obračunska jedinica je jedna sekunda, uz mogućnost naplate za uspostavu poziva.

Dolazni poziv u roamingu bit će jeftiniji za 27 posto: 48 lipa po minuti, umjesto 66. Obračunska jedinica je također sekunda.
SMS-ovi će biti za četvrtinu jeftiniji: 57 lipa, umjesto 76.

Najviše će pojeftiniti podatkovni promet, za 55 posto, s 4,26 na 1,91 kn po megabajtu. Obračunska jedinica je jedan kilobajt.

Domaći operatori, poput Hrvatskog telekoma, već su najavili usklađivanje cijena s Eurotarifom

EEA čine Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Snižavanje cijena roaminga još je jedna u nizu mjera kojima se na razini EU/EEA nastoji promicati zaštita interesa krajnjih korisnika i uspostava jedinstvenog tržišta.

Najviše dopuštene cijene odnose se samo na pozive koji započinju i završavaju u EU/EEA zemljama, odnosno pozive koji se odvijaju između sudionika koji se nalaze u zemljama članicama EU/EEA.

Ako se korisnik nalazi izvan područja EU/EEA, odnosno ako se nalazi u njemu i poziv upućuje ili prima iz države izvan EU/EEA područja, operatori mogu naplaćivati više cijene jer nisu obuhvaćene Uredbom i na taj način regulirane, priopćili su iz HAKOM-a.