AKT O DIGITALNIM USLUGAMA

Europska komisija traži očitovanje od TikToka i YouTubea o zaštiti maloljetnika

10.11.2023 u 10:11

Bionic
Reading

Europska komisija je u skladu s Aktom o digitalnim uslugama službeno poslala zahtjeve za informacije društvima TikTok i YouTube. Komisija traži da dostave više informacija o mjerama koje su poduzela kako bi ispunila obveze u pogledu zaštite maloljetnika u skladu s Aktom o digitalnim uslugama, uključujući obveze povezane s procjenama rizika i mjerama ublažavanja radi zaštite maloljetnika na internetu, posebno u pogledu rizika za mentalno i fizičko zdravlje, te o tome kako se maloljetnici koriste njihovim uslugama

TikTok i YouTube moraju dostaviti tražene informacije Komisiji (do 30. studenoga 2023). Na temelju procjene odgovora Komisija će ocijeniti sljedeće korake. To bi moglo uključivati službeno pokretanje postupka u skladu s člankom 66. Akta o digitalnim uslugama.

U skladu s člankom 74. stavkom 2. Akta o digitalnim uslugama Komisija može izreći novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije kao odgovor na zahtjev za informacije. Ako ne primi odgovor, Komisija može odlukom zatražiti informacije. U tom bi slučaju izostanak odgovora mogao dovesti do izricanja periodičnih penala, navode iz Komisije.

Nakon što su proglašeni vrlo velikom internetskom platformom, TikTok i YouTube moraju poštovati sve odredbe uvedene Aktom o digitalnim uslugama, uključujući procjenu i ublažavanje rizika povezanih sa širenjem nezakonitog i štetnog sadržaja, sve negativne učinke na ostvarivanje temeljnih prava, među ostalim na prava djece i zaštitu maloljetnika.

TikTok je već 19. listopada 2023. primio zahtjev za informacije o širenju terorističkog i nasilnog sadržaja i govora mržnje, navodnom širenju dezinformacija i općim aspektima zaštite maloljetnika na internetu.