KONAČNO NISKE CIJENE

Europska komisija samo što nije prihvatila pravilnik o roamingu

13.12.2016 u 08:32

Bionic
Reading

Desetljeće duga kampanja iz Bruxellesa samo što nije zaključena. Europska komisija će u danima koji slijede prihvatiti pravilnike o tom koliko građani EU mogu koristiti svoje mobilne telefone nakon lipnja 2017., kada bi dodatni troškovi roaminga trebali završiti u ropotarnici povijesti

Kampanja je trajala dugo i u njenoj izvedbi se pojavio niz problema i odgoda. Najveći problem je pokušaj EU da napravi balans između operatera koji trebaju prihode i potrošača kojima je dosta neopravdano visokih troškova u roamingu.

EU je morala razmišljati i o 'poštenom korištenju', jer bi oni koji putuju u neku zemlju EU za jeftinom SIM karticom mogli stvar koristiti trajno negdje drugdje pa bi se u problemima mogli naći i lokalni operateri. Potpredsjednik EK, Andrus Ansip, na društvenoj mreži Twitter je izjavio kako su prijedlozi stavljeni na stol te da bi dogovor trebao biti službeno prihvaćen u sljedećih nekoliko dana.

Među prijedlozima je, jasno, i nacrt paketa kojeg korisnici mogu potrošiti unutar roaminga, a da pritom stvar i dalje funkcionira za većinu građana. Zanimljivo je kako su države članice EU prilično sukobljene oko toga gdje bi se trebali postaviti limiti za roaming


Zemlje bogate turističkim sadržajima na jugu žele više limite kako bi kompenzirali svojim operaterima dodatne troškove prometa, dok sjeverne i istočne zemlje Europe žele niže limite kako operateri kod njih ne bi dizali cijene za lokalno korištenje.

Kakav je točno balans izglasan trebalo bi postati jasno prije konca godine.