PRITISAK RASTE

EU se žestoko okomila na Google

24.11.2014 u 13:46

Bionic
Reading

Iako se činilo kako su ratne sjekire zakopane, Europska unija planira dosad najagresivniji potez kojim želi smanjiti rastuću moć diva iz Mountain Viewa

Europski parlament razmatra zahtjev kojim će od Googlea tražiti razdvajanje tražilice od ostalih proizvoda i usluga. Šefovi Googla navodno su tek prije nekoliko dana doznali što se sprema i bijesni su.

Europarlamentarce brine dominacija koju Google ima na tržištu internetskog pretraživanja na Starom kontinentu, gdje drži više od 90 posto. Prije tri godine neke manje tvrtke sa specijaliziranim tražilicama požalile su se kako ih Google gura prema dolje u rezultatima pretraga, zbog čega ih potencijalni korisnici teže pronalaze.


Sličan prigovor iznio je i Microsoft, tvrdeći kako je Google njegovoj tražilici Bing otežao pretraživanje YouTubea i oglašivačima blokirao pristup podacima. EU već neko vrijeme, uz prekide, istražuje te navode.

Parlament nema ovlasti naložiti Googleu razdvajanje, ali može pritisnuti regulatorne agencije, koje su također provodile istragu tijekom zadnje tri i više godine. Među zemljama-članicama najagresivnija je njemačka, čiji je ministar pravosuđa pozvao Google da objavi kako točno rangira rezultate pretraživanja.

Mislilo se kako su se Google i EU uspjeli sporazumijeti ranije ove godine. No, nakon što su se pobunili Microsoft i drugi, istraga je ponovno otvorena u rujnu. Tekst zahtjeva trebao bi biti usuglašen u Europskom parlamentu tijekom ovog tjedna. Glasovanje se očekuje u četvrtak.