NISMO SAMO KUPALIŠTE

EU pozdravlja i našu znanost, ne samo more

27.06.2013 u 15:41

Bionic
Reading

Europska komisija u Bruxellesu na svojim je službenim internetskim stranicama najavila ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske Unije kroz priče o uspjesima naših ljudi iz različitih djelatnosti

Na naslovnici stranice Europske komisije tako se uz priču o sportašici Blanki Vlašić, glumicama Zrinki Cvitešić i Neri Stipičević, književnici Slavenki Drakulić, filmskom režiseru i scenaristu Ognjenu Sviličiću, kao udarna našla priča o znanstvenim postignućima ruđerovca dr. sc. Roberta Vianella u području razumijevanja neurodegenerativnih bolesti, koja su ostvarena kroz vrlo uspješnu višegodišnju suradnju s grupom dr. sc. Janeza Mavrija na Kemijskom institutu u Ljubljani.

Povod ovom izuzetnom priznanju su znanstveni rezultati dr. Vianella s Instituta Ruđer Bošković, na rasvjetljavanju bioloških procesa koji su u ljudskom mozgu odgovorni za nastanak i razvoj poremećaja poput Alzheimerove, Parkinsonove i Huntingtonove bolesti te mnogih oblika depresije, koji danas predstavljaju rastući i uglavnom neizlječiv problem za zdravstvo u svijetu s čestim smrtnim posljedicama unutar 7–12 godina od inicijalne dijagnoze. Odmah nakon kardiovaskularnih bolesti i tumora, neurodegenerativne bolesti su treći najčešći uzrok smrti u svijetu, a globalni troškovi liječenja procjenjuju se na više od milijarde američkih dolara godišnje, što je tri puta više od troškova liječenja tumora.

Ostvareni rezultati realizirani su prvenstveno kroz dva projekta koje je dr. Vianello dobio na natječajima europskog Sedmog okvirnog programa (FP7), a za koje je već primio dva priznanja Europske komisije: nagradu '50.000-ti Marie Curie stipendist' u prosincu 2010. godine te priznanje 'Marie Curie uspješna priča' u travnju 2012. Ovo novo priznanje Europske komisije najbolje govori u prilog kvaliteti, prepoznatljivosti i širokoj važnosti rada dr. Vianella u istraživanju neurodegenerativnih bolesti koje bi trebalo omogućiti poboljšanje kvalitete života oboljelih. To je područje osobito važno zbog činjenice da su svi postojeći lijekovi vrlo ograničeni i liječe isključivo simptome, a ne uzrok bolesti. Osim toga njihova je primjena povezana s nizom neželjenih nuspojava.

'Nadamo se da će naše spoznaje i daljnji rad na ovoj tematici poboljšati znanje o neurodegeneraciji te dugoročno unaprijediti kliničku neurologiju kroz razvoj novih i efikasnijih terapija protiv mnogih neurodegenerativnih bolest', rekao je dr.sc. Vianello.