10 MILIJUNA DOLARA

Elon Musk ne želi da umjetna inteligencija postane 'zla'

16.01.2015 u 10:20

Bionic
Reading

Elon Musk, vizionar i čelnik kompanija SpaceX i Tesla Motors, smatra kako bi razvoj umjetne inteligencije mogao biti koban za čovječanstvo. Zbog toga je nedavno donirao 10 milijuna američkih dolara za FLI (Future of Life Institute), koji za cilj ima osigurati da AI ostane koristan

Elon Musk i druge slavne osobe poput Stephena Hawkinga, već neko vrijeme upozoravaju da se čovječanstvo treba početi ozbiljno brinuti za razvoj umjetne inteligencije. 'Svi ovi istraživači navode kako je sigurnost umjetne inteligencije vrlo važna. Suglasan sam s njima i stoga sam odlučio donirati 10 milijuna kako bi AI ostao koristan za čovječanstvo', rekao je Musk.

I dok potencijalno opasni AI sustavi tek trebaju ugledati svjetlo dana, nekolicina istraživača se ponajviše boji autonomnih sustava naoružanja - iako je sve daleko od scenarija iz filmova, valja se osigurati na vrijeme:

Future of Life Institute je neprofitna organizacija, koja će donirana sredstva sada iskoristiti za razvoj globalnog programa i natječaj, u sklopu kojeg bilo tko može iznijeti prijedloge za koje smatra da su vrijedni istraživanja u području umjetne inteligencije. 'Bilo tko može poslati prijedlog za dobivanje bespovratnih sredstava, a pobijedit će najbolje ideje, neovisno o tome dolaze li iz akademske zajednice, industrije ili bilo čega drugog', izjavila je suosnivačica organizacije FLI, Viktoriya Krakovna.

Više informacija je moguće pronaći u službenom priopćenju organizacije