za manje od sto dana

Elon Musk je upravo dovršio izgradnju najveće baterije na svijetu

24.11.2017 u 15:23

Bionic
Reading

Dok neki Litij-ionske baterije koriste za napajanje laptopa i mobitela, Elon Musk ih koristi za napajanje Južne Australije

Glavni čovjek Tesle u četvrtak je objavio da je njegova kompanija uspješno ispunila obećanje: izgradnju i instalaciju najveće Li-Ion baterije na svijetu za manje od sto dana. Podsjetimo, Musk se na Twitteru kladio da ako njegova kompanija ne uspije poštovati rokove za Powerpack sustav, investirat će oko 50 milijuna dolara i napraviti isti sustav za Južnu Australiju. Tesla je premašila rok za otprilike tjedan dana i Musk je održao svoje obećanje.

Baterija služi za pohravnjivanje obnovljive energije, a njezin kapacitet je oko sto megawata. Nakon što ga u cijelosti testira, ovaj sustav će se spojiti na vjetrenjače iz Hornsdalea smještene 120 kilometara od Adelaidea u Australiji. Cijeli pogon nadgledat će francuska kompanija Neoen. Super-baterija će pohranjivati višak energije koju stvaraju turbine te će ju puštati u sustav kada će to situacija zatjevati.

Što kažu organizatori?

'Teslin Powerpack se puni pomoću obnovljive energije iz Hornsdalea te se tijekom najvećeg opterećenja šalje u mrežu kako bi stabilizirala južnoaustralsku energetsku infrastrukturu' naglašavaju iz Tesle. 

Premijer Jay Weatherill jako je ugodno iznenađen završetkom projekta, što je i potvrdio rekavši: 'Dok drugi samo pričaju, mi Južnu Australiju činimo energetski nezavisnom time da svim našim žiteljima ovog ljeta nudimo jeftiniju i dostupniju električnu energiju'.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia