KRAJ VELIKOG DEVELOPERA

Electronic Arts ugasio Maxis, tvorce SimCityja

09.03.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Maxis, tvrtka koja stoji iza SimCityja, Sporea i Simsa, odlukom Electronic Artsa odnedavno više ne postoji

Maxis, kompanija poznatih igara poput Sim Cityja, Simsa i Sporea više ne postoji. Electronic Arts nedavno je službeno ju je zatvorio opravdavši situaciju financijskom neisplativošću te usputno potvrdivši kako ovo nije kraj serijala Sims. Gotovo je nepotrebno napominjati kako je tajming za zatvaranje firme stare preko 27 godina, i to usred održavanja Games Development Conferencea, jedan od najgorih PR poteza koje je EA mogao napraviti.

Bilo kako bilo, ovaj slijed događaja vjerojatno je vezan uz niz relativno neisplativih projekta. Sims 4, na kojima je radio dio ljudi iz originalnog Maxisa koji sada nose ime The Sims Studio, financijski je podbacio premda je opravdao investirani novac.

Drugi razlog zatvaranja leži u apsolutnom fijasku reboota serijala Sim City koji je zbog loše podrške prva dva tjedna nakon izlaska bio praktički 'neigriv'. Sudeći prema izvoru bliskom Kotaku, nijedan od navedenih naslova nije pretjerano dobro prošao kod firminih šefova koji su ove srijede odlučili priču privesti kraju

Prve neslužbene vijesti došle su od autora...


...nakon čega je slijedila i službena objava vrlo tužnih vijesti.

Maxisov spinoff The Sims Studios nastavlja s radom, što u principu znači da EA i dalje vjeruje u budućnost Simsa. Ovo je direktno i izjavio EA-ov odjel za odnose s javnošću uvjeravajući fanove da Simsi ne idu pod zemlju s firmom koja ih je, među ostalim, i napravila.

Kako god da se postavimo, jednostavno ne možemo ostati ravnodušni uslijed ovakvog razvoja situacije. Maxisove igre SimCity, Spore i u krajnjoj liniji The Sims, nešto su čega će se mnogi gejmeri sjećati kao dijela svog djetinjstva. Premda će brend Maxis nastaviti s postojanjem, firme kao takve više - nema.

izvor: Kotaku