FIZIČAR ŠIBER

Ekipa Petog dana shvatila je da su i prirodnjaci intelektualci

05.10.2013 u 12:10

Bionic
Reading

Kao jedno od osvježenja u ekipi koja će biti stalni postav u novoj sezoni Petoga dana, HTV-ove emisije za intelektualce koji su tijekom dana uspjeli nešto odspavati, nedavno je najavljen znanstvenik s Instituta za fiziku dr. sc. Antonio Šiber

Ovim talk-showom do sada su suvereno vladali društvenjaci i humanisti, koji se na našoj državnoj televiziji tradicionalno jedini smatraju kompetentnima govoriti o svim važnim aktualnim temama od politike do show-biza, jer su te sfere ljudskog interesa i kompetencije, prema shvaćanju istih tih društvenjaka i humanista koji dominiraju medijima, najbliže definiciji zanimanja intelektualca kao renesansnog, svestranog čovjeka. Prema tom istom stereotipu društvenjaci i humanisti su ljudi riječi, vješti u retorici i raspravama, dok su znanstvenici stručnjaci za teško razumljive, hermetične svjetove brojeva i sila koje s našim svijetom koreliraju samo kada stvaraju nove korisne tehnologije ili produžuju život pa ih u emisije treba pozivati isključivo da da nam pojasne što su Higgsov bozon, kvantna računala ili lijekovi protiv tumora.

Kada uzmemo u obzir činjenicu da mnogi naši mediji, pa čak i nacionalna televizija, slabo razlikuju pseudoznanost od znanosti, metafiziku od fizike i iscjeliteljstvo od medicine, jedan fizičar u emisiji takvog formata uistinu bi mogao biti osvježenje i zanimljiv znak spremnosti za iskorak u dobrom smjeru, barem na Trećem programu.

Da ovakav izbor nije puka slučajnost, već svjestan potez, možda čak nešto više od stidljivog eksperimenta, potvrdio nam je glavni urednik Trećeg programa HTV-a Dean Šoša koji kaže da su se za ovakvo pojačanje odlučili kako bi pokazali da nemaju samo društvene znanosti monopol na rasprave o društvenim problemima.

'Nadamo se dinamičnim sukobima na relaciji društvene vs. prirodne znanosti kako bismo pokazali da su o društvenim pitanjima mogući i drugačiji razgovori', rekao je Šoša.

Informirani gledatelji barem okvirno mogu pretpostaviti kakav diskurs i pozicije mogu očekivati od drugih članova postava - teoretičara književnosti Deana Dude, filozofkinje i feministice Nadežde Čačinović, filozofa i književnog kritičara Nine Raspudića i nove voditeljice, književnice i gay aktivistice Mime Simić. No vjernim gledateljima Petog dana, osobito onima iz svijeta prirodnih znanosti, sigurno će biti interesantno vidjeti kakav će doprinos polemici dati jedan fizičar.

Neke naznake mogućeg odgovora na ovo pitanje pokušali smo doznati kroz intervju sa samim prof. Šiberom.

Kako vidite svoju ulogu u stalnom postavu emisije?

Pokušat ću raspravama, kad to budem mogao, dati okus analitičkog, matematičkog i prirodno-znanstvenog. Nadam se da će takav moj doprinos oživjeti diskusije i ponekad ih pogurati u smjeru u kojem ne bi otišle bez mene.

Hoćete li nastojati teme pokrivati prvenstveno iz znanstvene perspektive ili i s određene političke/svjetonazorske pozicije? Što se od vas u tom smislu očekuje?

Iz prirodno-znanstvene perspektive ne može se, naravno, vidjeti sve, no ipak se značajan dio tema može pokriti barem oslanjanjem na razumski i misaoni 'trening' tipičan za tvrde znanosti, pogotovo fiziku. Nisam siguran da svoje stavove i pogled na svijet mogu svrstati pod jednu od varijanti onoga što se u Hrvatskoj naziva politička/svjetonazorska pozicija, ali sam siguran da dio onoga što se smatra svjetonazorskom pozicijom ne trpi analitički/prirodno-znanstveni uvid te se pred njim ukazuje kao predrasuda. Koliko sam shvatio, od mene se očekuje da budem prije svega kreativan.

Smatrate li da su prirodne znanosti i znanstvenici dovoljno zastupljeni u medijima i emisijama ovoga tipa?

Smatram da nisu. Kod nas se pojam 'intelektualac' rijetko veže uz prirodne znanstvenike. Drago mi je da je ekipa emisije Peti dan to uvidjela i uvažila.

Kakva su vaša očekivanja od Petog dana?

Očekujem da će Peti dan biti prije svega vedra i poticajna emisija koja će ljude potaknuti da misle izvan ukopanih kanona i rovova.

Jeste li prije često pratili tu emisiju, je li vam se sviđala i je li vam ikada palo na pamet da bi bilo dobro da se u nju uključi i neki prirodnjak, odnosno da joj nedostaje takva perspektiva?

Emisiju sam pratio, vjerojatno sam više epizoda vidio nego što sam ih propustio. Redovito mi je bilo na umu da bih emisiju svojim stavom i znanjem te specifičnim pogledom na probleme mogao obogatiti.

Tko vam je od sadašnjeg postava svjetonazorski najbliži? S kime očekujete najžešće polemike i razilaženja?

O tom pitanju ne mogu ništa reći jer nikog od sudionika emisije ne poznajem otprije. Ne očekujem razilaženja nego vedru i konstruktivnu raspravu.