ZA 3 MILIJUNA DOLARA

Einsteinovo posljednje pismo o Bogu ide na dražbu

03.10.2012 u 12:24

Bionic
Reading

Pismo koje je rukom napisao slavni fizičar Albert Einstein godinu dana prije smrti, a u kojemu je predstavio svoje poglede na vjeru, prodavat će se na eBayu ovoga mjeseca s početnom cijenom od tri milijuna dolara, objavila je aukcijska kuća

Pismo

Einstein je autor najpoznatije fizikalne teorije i formule na svijetu te jedan od najpopularnijih znanstvenika svih vremena. Stoga nije čudno da su njegovi stavovi prema religiji i Bogu oduvijek zanimali javnost – kako vjernike, tako i ateiste. Povjesničari smatraju da je Einstein bio agnostik - tako se i sam izjašnjavao - te da, ako je uopće vjerovao u Boga, to nikada nije bio osoban Bog, već deistički - Spinozin.

'Iako sam bio dijete potpuno nereligioznih roditelja, došao sam do duboke religioznosti, međutim to se naglo prekinulo kada sam došao u dob od 12 godina. Čitajući popularne znanstvene knjige došao sam do zaključka da većina biblijskih priča ne može biti istinita', napisao je Einstein u svojim 'Autobiografskim bilješkama'.

'Po mom mišljenju, ovo je pismo uistinu od povijesne i kulturne važnosti jer su to osobna i privatna razmišljanja nedvojbeno najpametnijeg čovjeka 20. stoljeća', rekao je Eric Gazin, predsjednik aukcijske kuće Auction Cause sa sjedištem u Los Angelesu koja će provesti prodaju na eBayu.

'Pismo je napisao na kraju svog života, nakon cjeloživotnog učenja i razmišljanja', dodao je.

Einstein je napisao pismo na njemačkom jeziku filozofu Eriku Gutkindu 3. siječnja 1954, nakon što je pročitao njegovu knjigu 'Choose Life: The Biblical Call to Revolt'.

Omotnica

'Riječ Bog za mene je samo izraz i produkt ljudske slabosti, a Biblija kolekcija čestitih, no ipak primitivnih legendi koje su pomalo djetinjaste. Nikakva interpretacija, ma koliko suptilna bila, ne može me uvjeriti u suprotno', napisao je u pismu znanstvenik njemačkog podrijetla koji je 1921. dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

Anonimni prodavač pisma, koje se nudi s originalnom omotnicom, poštanskom markom i žigom, kupio ga je na Bloomsburyjevoj dražbi u Londonu 2008. za 404.000 dolara. Ono je od tada pohranjeno u javnoj instituciji u strogo kontroliranim uvjetima.

Mada je početna cijena tri milijuna dolara, Gazin, koji ima iskustva s dražbama velikog profila, kaže da postoji mogućnost da će postići i trostruko veću cijenu.

'eBay ima najširu moguću publiku i globalno je jako lako dostupan', objasnio je i dodao da je prije 10 godina jedno drugo važno Einsteinovo pismo prodano za više od dva milijuna dolara.