ŽRTVE TEHNOLOGIJE

Dvojac zbog prijetnji putem društvene mreže završio u zatvoru

28.01.2014 u 15:03

Bionic
Reading

Isabella Sorley (23) i John Nimmo (25) završili su u pritvoru na 12 i osam tjedana, nakon što su prošle godine putem društvene mreže Twitter slali prijeteće poruke feminističkoj aktivistici Caroline Criado-Perez. Ona je upravo putem te društvene mreže vodila kampanju da se na novčanicama pojave i žene

Okrivljeni dvojac se izjasnio krivim zbog nepravilne uporabe komunikacijske mreže po kojoj su aktivistici slali pogrdne poruke i prijetnje.

'Tek sam izašao iz zatvora, a rado bih opet završio tamo da te vidim zakopanu', 'Ubij se' i slične poruke samo su dio 'materijala' koji je preko Twittera primila Criado-Perez.

Sudac je naveo kako je činjenica da su Sorley i Nimmo poruke slali anonimno samo povisio razinu straha. 'Žrtve (ovih poruka) nisu mogle znati koliko su uistinu opasni ljudi koji su slali prijetnje, jesu li uistinu tek izašli iz zatvora, niti su mogli znati kako ih prepoznati i izbjeći u slučaju susreta u javnosti', zaključio je sudac.


S druge strane, branitelj Isabelle Sorley je naveo kako je ona sama zapravo bila žrtva 'nove tehnologije' jer nije razumjela utjecaj koji to ima. BBC News navodi i riječi branitelja kako je John Nimmo to činio jer je vidio da su mu poslane poruke postale popularne na mreži. Time je navodno bio dodatno ohrabren.

Par na mreži nije mogao dugo zadržati anonimnost, a u akciji privođenja veliku je ulogu imao odjel za cyber-kriminal. Oglasio se i glasnogovornik Twittera za Veliku Britaniju, i to riječima da njihovi timovi rade 24 sata dnevno kako bi pronašli i odgovorili na sličan sadržaj u toj mreži.

'Ne možemo zaustaviti ljude da govore uvredljive stvari na Twitteru. No poduzimamo akciju čim je sadržaj prijavljen', rekao je za BBC News glasnogovornik Twittera.