ISTRAŽIVANJE GFK

Dvije trećine korisnika interneta na društvenim mrežama

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.08.2011 11:12
  • Objavljeno 29.08.2011 u 11:09
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Približno dvije trećine korisnika interneta u Hrvatskoj korisnici su društvenih mreža, a petina ih upotrebljava internet za kupnju, pokazuju istraživanja agencije GfK provedena u srpnju na uzorku od 1.000 građana starijih od 15 godina

Od oko dva milijuna osoba starijih od 15 godina koje u Hrvatskoj upotrebljavaju internet, njih 64 posto koristi društvene mreže (Facebook, Twitter i druge). Na kraju prošle godine bilo ih je 57 posto.

Društvene mreže u većoj mjeri koriste muškarci (67 posto) nego žene (62 posto), a prema dobi najviše internauta na društvenim mrežama je među populacijom između 18 i 24 godine - 92 posto. Slijedi skupina između 15 i 17 godina s udjelom od 88 posto te korisnici u dobi između 25 i 34 godine sa 80 posto.

Prema rezultatima GfK-ova istraživanja, korisnici pametnih telefona koji za povezivanje s internetom upotrebljavaju mobitel u većoj mjeri su korisnici društvenih mreža.

Među korisnicima interneta u Hrvatskoj, petina njih odnosno 20 posto obavlja online kupovinu, a još 12 posto razmišlja o tome. Najviše internetskih kupaca je u Zagrebu, a slijede Istra i Primorje te sjeverna Hrvatska. Dalmacija, Slavonija i Lika imaju najmanje online kupaca.

Prema dobi, kupnja putem interneta najviše je zastupljena među građanima između 25 i 44 godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi