ALATI VELIKOG BRATA

Dronovi smetaju, Google Glass ne

  • Autor: I.C.
  • Zadnja izmjena 29.04.2013 09:03
  • Objavljeno 27.04.2013 u 09:00
Eric Schmidt Google

Eric Schmidt Google

Izvor: Reuters / Autor: Jessica Rinaldi

Predsjednik internetskog diva iz Mountain Viewa uvjeren je kako bi dronove trebalo zabraniti. 'Kako bi bilo da vas susjedi mogu nadgledati?', pita nas on. Zanimljivo, proizvod tvrtke kojoj je na čelu ne predstavlja mu problem

Eric Schmidt, bivši CEO i sadašnji predsjednik Googlea, dao je intervju Guardianu na temu dronova.

Iako ne čudi što su dronovi predmet interesa jednog od najvažnijih visokopozicioniranih tehnoloških čelnika na planetu, Schmidtov pogled na temu, s obzirom na Googleovu misiju da svim ljudima na svijetu omogući dostupnost što većeg broja informacija, ipak je malo iznenađujući.

Schmidt vjeruje da bi korištenje dronova od strane privatnih osoba moglo dovesti do rasprostranjene invazije na privatnost građana.

To mišljenje dolazi od čovjeka koji je zadužen da donese Google Glass masama. Ta najnovija igračka, ukoliko postane popularna, vjerojatno će dovesti do toga da će upravo ti isti građani biti nadgledani na svakom svom koraku, algoritamski obrađeni i stavljeni na Googleov oblak.

Schmidt je istaknuo svoje protivljenje rasprostranjenoj upotrebi dronova za osobnu uporabu opisujući hipotetski scenarij: 'Recimo, imate spor sa svojim susjedom. Kako biste se osjećali kad bi on kupio drona kojeg bi mogao lansirati iz svog dvorišta te njime letjeti iznad vaše kuće i nadgledati vas cijeli dan. Kako bi vam bilo?'

Vjerojatno biste se osjećali potpuno isto kao i kada bi vaš susjed na glavu stavio Googleove naočale i preko ograde snimao što radite u svom dvorištu. Međutim, izgleda da za Schmidta to ne predstavlja problem, jer on niti u jednom trenutku nije spomenuo potencijalnu mogućnost da do kršenja privatnosti može doći i korištenjem Google Glassa.

Za razliku od njega, mnoge institucije i pojedinci vide u korištenju Googleovih naočala prilično veliki napad na privatnost pa se spremaju za zabranu ili su već zabranili njihovo korištenje.

Američka država Virginia sprema zakon po kojem bi njihovo korištenje u vožnji bilo zabranjeno, a na njihovo nošenje se neće blagonaklono gledati ni u kasinima, klubovima, kino dvoranama, gdje je ionako svako snimanje strogo zabranjeno.

Zanimljivo, umjesto da pozove na potpunu zabranu dronova, Schmidt ukazuje da bi oni prije svega trebali biti u rukama vlade.

Gadgeterija

Gadgeterija

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Što je veća prijetnja?

'Neću suditi o tome trebaju li postojati vojske, ali radije bih da se ne širi i demokratizira mogućnost da svatko pokrene svoj vlastiti rat...

To mora biti uređeno. To je jedna stvar za vlade, koje imaju neko zakonsko pravo raditi to što već rade, ali da to pojedinci rade ... To se neće dogoditi', rekao je Schmidt.

Možda je ipak manja prijetnja svjetskom miru i ljudskim životima kada 'zločesti' susjed špijunira susjedu koja se sunča obnažena u svom dvorištu od one koju 'odgovorne' vlade mogu učiniti diljem svijeta.

Kako procjenjuje Bureau of Investigative Journalism, američke oružane snage su napadima dronova na vojne ciljeve u Pakistanu, Jemenu i Somaliji bile odgovorne za smrt 2772 osobe, od kojih su mnoge bile civili.

Ono što čini Schmidtovo stajalište po pitanju dronova i privatnost još čudnijim je Googleov pogled na privatnost u cjelini.

Zbog projekta mapiranja Street View tvrtka je samo prošlog mjeseca bila prisiljena platiti sedam milijuna dolara (oko 40 milijuna kuna) nagodbe za kršenje privatnost ljudi u više država.

Schmidt bi možda trebao biti dosljedniji sam sebi i pridržavati se onoga što je rekao u jednom od svojih poznatijih citata o privatnosti: 'Ako radite nešto što ne želite da itko zna, možda na prvom mjestu to ne bi trebali ni raditi.'

Korištenje Googleovih naočala u određenim situacijama već uzrokuje zabrinutost. Mnogi na njih gledaju kao alat Velikog Brata koji može u potpunosti eliminirati pojam privatnosti u svakodnevnom životu.

Schmidtov pomalo nedosljedan pogled na budućnost privatnosti i na to koje bi tehnologije trebale biti u rukama javnosti nagovještava neke od vrlo realnih pravnih rasprava kojima ćemo se baviti u narednim godinama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!