SPOR NA RUĐERU

Dr. Blagus: Ravnateljica se ogriješila o etička načela

23.02.2011 u 12:46

Bionic
Reading

Nakon što je tportal u ponedjeljak objavio intervju s ravnateljicom Instituta Ruđer Bošković o sporu oko prava zaposlenika na nastupe u medijima, u redakciju je stigao demanti dr. sc. Saše Blagusa, koji tvrdi da su u tekstu na njegov račun iznesene brojne laži. Poslani demanti prenosimo u cijelosti

Dana 21.02.2011. tportalu je objavljen intervju s ravnateljicom Instituta Ruđer Bošković dr.sc. Danicom Ramljak. Gospođa Ramljak je u intervjuu iznijela niz neistina i objeda protiv mene i tako se ogriješila o elementarna etička načela. Napose je pokazala da joj je stran Kantov kategorički imperativ. S obzirom da je to do sada najbezočniji napad na moj profesionalni i ljudski habitus, prisiljen sam demantirati neistine gospođe dr.sc. Danice Ramljak.

1.Nije istina da mi ravnateljica Instituta Ruđer Bošković nije prijetila otkazom. Što više, pred svjedocima mi je rekla da sam napravio vrlo težak prekršaj Kodeksa IRB-a za koji se dobiva otkaz ili u najmanju ruku težak ukor. Ustvrdila je da to zahtjeva Ministarstvo znanosti, visokog obrazovanja i športa. To što je ta prijetnja završila na tome da ravnateljica kaže da je za nju slučaj Blagus završen samo govori o tome koliko su te prijetnje bile utemeljene u mom navodnom prekršaju.

2.Nije istina da postoji službeni dokument pod nazivom Kodeks IRB-a. Postoji Statut IRB-a i “Pravilnik o odgovornosti radnika za povrede obveza iz radnog odnosa”, što bi ravnateljica i pravna služba IRB-a trebali znati. Kodeks o kojem ravnateljica govori, tek je list papira formata A4 s e-mailom bivšeg ravnatelja IRB-a dr.sc. Mladena Žinića, koji je on imao običaj tu i tamo slati na e-mail “svima”. Taj komad papira nema ni žig ni potpis bivšeg ravnatelja Žinića, niti je igdje službeno objavljen. Najodlučnije demantiram da sam ičim povrijedio Statut i spomenuti Pravilnik. No nisam povrijedio niti komad papira zvan Kodeks IRB-a.

3.Sav moj krimen je samo u tome, što sam podvrgao kritici djelovanje gospođe Ramljak u Prosudbenom povjerenstvu za prijedlog Nacrta zakona o znanosti. To sam učini kao citoayen i to mi pravo po Ustavu Republike Hrvatske nitko ne može oduzeti. Nisam govorio u ime IRB-a niti bilo kojeg institutskog tijela, nego kao odgovorni građanin, koji radi u javnom Institutu Ruđer Bošković.

4.Ono što sam izjavio za “Novosti” broj 580. od 31.01.2011. ni na koji način ne spada pod IRB tijela. Nisam kritizirao službena tijela IRB-a, ili IRB sam, nego ravnateljicu IRB-a kao člana Prosudbenog povjerenstva za prijedlog Nacrta zakona o znanosti. Zato i nije bilo potrebe obratiti se bilo kojem tijelu IRB-a.

5.Iz svih mojih istupa u medijima vidljivo je da nigdje nisam govorio o službenim stavovima IRB-a, ali sam kao citoayen govorio o nasilničkim postupcima ravnateljice protiv mene i namjeri ugrožavanja mog profesionalnog i ljudskog habitusa.

6.Nije istina da sa već dugi niz godina i za vrijeme bivših ravnatelja zaobilazio institutske procedure. Te će tvrdnje gospođa Ramljak morati dokazivati. Istina je da sam prilikom incidenta sa izmještanjem Teslinog spomenika iz kruga IRB-a napisao vrlo oštar članak za portal h-alter http://www.h-alter.org/vijesti/kultura/teslom-na-teslu. Usprkos toga bivši ravnatelj dr.sc. Mladen Žinić nije našao za shodno da pokrene bilo kakav postupak protiv mene. O tome nije sa mnom čak ni razgovarao.

7.Skandalozna je insinuacija ravnateljice da sam neodgovoran u radu i da bih trebao opravdati plaću koju mi osiguravaju porezni obveznici. To je uobičajena demagoška floskula koja se upotrebljava kad nema argumenata. No i to se, dakako, mora dokazati. Tko sam i što sam znaju ljudi koji sa mnom rade, o tome govore i moji znanstveni radovi i zvanje višeg znanstvenog suradnika. Momentalno sam voditelj MZOŠ projekta (098-0000000-3189) pod nazivom: “Provjera specijalne teorije relativnosti pomoću eksperimenta Ives-Stilwellovog tipa”. To je projekt na kojem ravnopravno sudjeluju znanstvenici IRB-a i Instituta za fiziku. Na projektu osim mene rade još tri osobe u zvanju višeg znanstvenog suradnika i znanstvenog savjetnika. Osim tih osoba na projektu sudjeluju još četiri osobe u zvanju viši znanstveni suradnik (jedna osoba) i tri osobe u zvanju znanstveni savjetnik, od kojih je jedna osoba član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Bio sam i voditelj još jednog projekta od kojeg sam bez svoje krivnje morao odustati. Već sam nekoliko godina voditelj CW-akceleratora IRB-a, koji se vodi kao kapitalna oprema prve kategorije.