136 MB U SEKUNDI

Dolazi nam dvostruko brži internet u pokretu!

14.05.2014 u 17:18

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom prvi je u Hrvatskoj uspješno testirao tehnologiju kombiniranja frekvencija u aktivnoj LTE telekomunikacijskoj mreži, postigavši brzinu prijenosa podataka od 136 megabita u sekundi. HT je tako postigao najveću brzinu u mobilnim mrežama u Hrvatskoj.

Testiranje je provedeno na užem području Varaždina, a HT je time još jednom potvrdio vodeću ulogu u inovacijama i razvoju među telekomunikacijskim operatorima u Hrvatskoj.

'Kombiniranje frekvencijskih nositelja (carrier aggregation) u LTE standardu jedna je od najnaprednijih funkcionalnosti u mobilnoj tehnologiji. Riječ je o rješenju koje omogućuje kombiniranje frekvencije od 1800 MHz i digitalne dividende na 800 MHz. Rezultat toga je dvostruka brzina prijenosa podataka u odnosu na dosadašnje korištenje LTE mreže. Iznimno smo zadovoljni testiranjem u Varaždinu i postignutim vršnim korisničkim brzinama od 136 Mbps, s obzirom da trenutačno kombiniramo dva pojasa po 10 MHz, a planiramo i daljnja poboljšanja', komentirao je Goran Toplek, direktor Odjela za razvoj pristupnih mreža Hrvatskog Telekoma.

'Carrier aggregation' jedno je od ključnih tehnoloških rješenja LTE-Advanced faze razvoja četvrte generacije mobilnih mreža (4G), čiju implementaciju planiraju svi dominantni operatori. Razvoj LTE korisničkih uređaja za široku uporabu ove funkcionalnosti u poodmakloj je fazi, no za masovniju komercijalnu dostupnost potrebno je još neko vrijeme.

Hrvatski Telekom je u travnju završio ukupnu modernizaciju radijske pristupne mreže, te i dalje nastavlja s implementacijom tehnologija koje će omogućiti ukupnu pokrivenost teritorija širokopojasnim uslugama i postupno povećanje podatkovnih brzina za korisnike.