'DAN BUDALA'

Dodijeljene nagrade za najveće gluposti i prijevare

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 13.04.2011 15:42
  • Objavljeno 13.04.2011 u 11:14
Nagrada Pigasus

Nagrada Pigasus

Izvor: Screenshot / Autor: Zaklada James Randi

Zaklada za obrazovanje James Randi (JREF), koja kroz dodjeljivanje nagrada i stipendija istaknutim znanstvenicima i studentima promovira kritičko razmišljanje, kao i svake godine, 1. travnja objavila je popis pet najgorih prodavača magle

Zaklada je već godinama poznata po jednoj drugoj nagradi od milijun dolara koju je ponudila svakome tko uspije dokazati bilo kakve paranormalne pojave. Ispitanike testira neovisna komisija, a do današnjeg dana još nitko nije uspio proći ni preliminarne ispite vjerodostojnosti. Kandidati se mogu prijaviti na sljedeći link.

Prvotravanjska nagrada Pigasus, nazvana po mitskom letećem konju Pegazu (Pigasus je leteća svinja, od eng. pig - svinja), dodjeljuje se najzaslužnijim šarlatanima, prevarantima, pseudoznanstvenicima i lažnim iscjeliteljima koji su se u protekloj godini istaknuli svojim antiznanstvenim radom.

Predstavljamo vam popis ovogodišnjih laureata:

1.Nagradu Znanstveni Pigasus dobio je NASA-in inženjer Richard B. Hoover koji je nedavno, po treći put u 14 godina, ustvrdio da je otkrio dokaze o postojanju mikroskopskog života u meteoritima. Hoover je u kontroverznom internetskom časopisu Journal of Cosmology, koji uporno promovira znanstveno neutemeljenu ideju da je život nastao u svemiru i potom na meteoritima stigao na Zemlju, podgrijao stare tvrdnje i progurao ih uz pomoć kompanije Fox News (poznate po nekritičnosti) koja je mnoge ljude uspjela uvjeriti da je NASA pronašla vanzemaljski život, stoji u priopćenju zaklade.

2.Nagradu Pigasus za financiranje dobila je CVS/pharmacy za podršku proizvodnji lažnih homeopatskih lijekova na koje Amerikanci godišnje potroše oko 870 milijuna dolara. Homeopatski lijekovi ne sadrže nikakve aktivne tvari koje proizvođači tvrde da imaju, a homeopatija se u kliničkim istraživanjima pokazala beskorisnom. CVS/pharmacy prodaje ove prevarantske proizvode u tisućama svojih trgovina diljem SAD-a zajedno s pravim lijekovima, i to bez odgovarajućih upozorenja za kupce. Kao primjer prijevare zaklada ističe homeopatski lijek protiv gripe Oscillococcinum koji prodaje CVS/pharmacy. Oscillococcinum se radi tako da se samelje jetra patke, no u konačnom proizvodu - malenim pilulama šećera nema ni traga od njihova praha. Obične šećerne pilule, ističe zaklada, prodaju se kao učinkovit lijek protiv simptoma gripe.

3.Nagrada Medijski Pigasus ove godine, po drugi put zaredom, odlazi dr. Mehmetu Ozu koji televizijskim gledateljima promovira lažnu medicinsku praksu. Dr. Oz je kardiolog obrazovan na Harvardu, međutim, kroz svoj TV šou preporučuje tzv. vjersku i energetsku medicinu koja nema nikakvih znanstvenih dokaza. Oz je u emisiji ABC News dao legitimitet brazilskom iscjelitelju koji sam sebe naziva 'John of God', a karnevalskim trikovima teškim bolesnicima uzima novac. Ove godine stvarno je pretjerao kada je u ožujku 2011. ugostio iscjelitelja Johna Edwarda koji glumi da razgovara s mrtvim ljudima. Oz je obiteljima preminulih čak preporučio da posjete duhovne medije kako bi primili poruke pokojnih rođaka i tako se suočili sa svojom boli.

4.Nagradu Pigasus za najboljeg izvođača dobio je 'najbolji povratnik' tele-propovjednik Peter Popoff. On je 80-ih zaradio milijune pretvarajući se da liječi bolesne te da od Boga prima poruke o svojim gledateljima. Kad ga je utemeljitelj zaklade James Randi razotkrio utvrdivši da u svojim nastupima koristi skrivene slušalice preko kojih mu njegova supruga šalje informacije, Popoff je bankrotirao. No sada se ponovno vratio kako bi iskoristio žrtve recesije, upozorava zaklada. U svojim nastupima Popoff gledateljima nudi nadnaravna rješenja za dugove po cijeni koja ponekad dostiže na tisuće dolara. Prema najnovijim informacijama američke porezne službe Popoff je samo u godini dana prikupio 23,5 milijuna dolara od čega je sebi i svojoj obitelji isplatio više od milijun.

5.Nagradu Pigasus za odbijanje da se suoči s realnošću dobio je Andrew Wakefield koji je izazvao strah od cijepljenja svojim neutemeljenim tvrdnjama da cjepivo MMR protiv ospica, zaušnjaka i rubeole izaziva autizam. Časopis The Lancet povukao je njegov članak, a British medical journal ga je nazvao varalicom utvrdivši da je Wakefield falsificirao podatke te da se njima pokušao financijski okoristiti tako što je od odvjetnika koji su namjeravali tužiti proizvođača cjepiva uzeo 674.000 dolara. Unatoč svemu, Wakefield u javnosti i dalje tvrdi da je nevin, a Američku pedijatrijsku akademiju i Lancet naziva državnim instrumentima.

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!