PREDSTAVLJENA U ZAGREBU

Dobili smo Inicijativu za digitalnu transformaciju

21.07.2016 u 11:23

Bionic
Reading

Tranzicija prema digitalnom uvjet je da kompanije prežive i osiguraju sebi održivu budućnost. To mogu samo uz podršku Vlade, sveučilišta i medija, čulo se tijekom predstavljanja Inicijative u Zagrebu

ICT tvrtka InfoDom je predstavila Inicijativu za digitalnu transformaciju, u čemu su joj se pridružili i Fakultet organizacije i informatike te Centar za inovacije Nikola Tesla pri Fakultetu elektrotehnike i računalstva. Predstavljanje Inicijative vodio je Slavko Vidović, direktor tvrtke InfoDom.

Inicijativi se pridružio i tim stručnjaka za digitalni marketing Ire Kaufmana, inače profesora na Lynchburg College School of Business and Economics i njegova tvrtka Entwine Digital. Profesor Kaufman, koji je i autor programa Digitalno liderstvo za digitalnu transformaciju, sudjelovao je i na predstavljanju Inicijative za digitalnu transformaciju. Istaknuo je sve veći utjecaj tehnologije na suvremeno poslovanje tvrtki, ali i njihovu komunikaciju s kupcima.

'Tranzicija prema digitalnom uvjet je da kompanije prežive i osiguraju sebi održivu budućnost. Tvrtke svih veličina danas se susreću s velikim izazovima pokušavajući prilagoditi svoj tržišni nastup društvenim mrežama i ekonomiji u kojoj preporuka ili like na društvenim mrežama donose konkretnu poslovnu vrijednost.


U današnjoj su umreženoj ekonomiji ključni elementi integracija, komunikacija korisnika i tvrtki te korisnika međusobno, kao i temeljenje strategija i taktika tvrtke na stvarnoj vrijednosti - povjerenju korisnika', istaknuo je Kaufman, dodavši kako se tvrtka ne može sama digitalno transformirati, već je ovdje jedan od ključnih faktora okolina.

'Kompleksan proces poput digitalne transformacije tvrtki moraju podržati i vlada, sveučilište i mediji. Tek tada možemo govoriti o uspješnom zaokretu prema budućnosti', istaknuo je Kaufman, 'Mnoge kompanije misle da ovakvu transformaciju mogu odraditi same, no velik dio njih treba smjernice izvana.'

Kaufmanove savjete moći će saslušati i svi polaznici Ustanove za obrazovanje odraslih iz područja inovacija, liderstva, biznisa i agilnosti - ILBA čiji je početak rada također najavljen tijekom okupljanja u hotelu Westin. ILBA će povodom početka rada organizirati čitav niz aktivnosti vezanih za digitalnu transformaciju.

Kroz programe kao što su digitalno liderstvo, digitalno poduzeće, upravljanje inovacijama, društvene mreže i community management te smart city, ILBA će usmjeriti svoje djelovanje na razvoj novih kompetencija, znanja i vještina, u skladu s novim okvirom za kompetencije EU – eCompetence Framework.

'Cilj programa ILBA-e je pomoći top menadžerima, srednjem menadžmentu i profesionalcima iz pojedinih industrija u razvijanju novih kompetencija i pripremanju za neminovnu digitalnu transformaciju koja čeka cjelokupno gospodarstvo', rekao je Boris Blumenschein, ravnatelj ILBA-e.