PRELAZAK S PC-a

Dnevnik novopečenog Mac korisnika: uvod

27.02.2009 u 14:07

Bionic
Reading

Apple je u SAD-u jedan od najvećih proizvođača računala, no kod nas njihova računala Mac ipak koristi uži krug korisnika, mahom entuzijasta ili pak onih koji se bave dizajnom te obradom fotografija i videa. Autor ovog članka, unatoč više desetljeća bavljenja računalima, nikad nije ozbiljnije radio na Macu. Vrijeme je da to ispravimo i pogledamo kako se jedan okorjeli PC-aš snalazi na Macu

Trend je definitivno na strani Applea. Unatoč tome što se kompanija dobrim dijelom preorijentirala na prodaju glazbe, potrošačke elektronike i mobitela, posljednjih godina prodaja računala Mac nezaustavljivo raste. Ne ide ni Microsoftu tako loše, barem što se prodaje Windowsa tiče, no njihova Vista nije donijela baš mnogo inovacija, a do pune verzije Windowsa 7 trebat će pričekati još barem pola godine.

S druge pak strane, prelazak na drugi operativni sustav sve je lakši zahvaljujući web aplikacijama koje rade u web preglednicima i sve više istiskuju desktop programe. Stoga, čak i zagriženom korisniku PC kompatibilnih računala kao što je potpisnik ovih redova prelazak na Mac ili Linux ne izgleda kao nemoguća misija. Počevši s dobrim starim Spectrumom ZX još ranih 80-ih, prešao sam na (prijateljev) Commodore 64, da bih nakon toga gotovo 20 godina radio na PC računalima i to na operativnom sustavu Windows, od inačice 3.1 pa do posljednje bete Windowsa 7. Vrijeme je za promjenu.

U idućih mjesec dana koristit ću isključivo računala Mac: Macbook Pro, Macbook, iMac i Macbook Air, te podijeliti svoja iskustva, kakva god ona bila, s vama, dragi čitatelji. Dobra je to prilika i da testiram nove verzije prijenosnika Macbook, počevši sa 15-inčnim Unibody Macbook Proom, čije je cijelo kućište načinjeno od jednog komada aluminija, a koji 'pod haubom' ima četiri GB radne memorije te Intelov procesor Core 2 Duo radnog takta 2.53 GHz. Usto ću se družiti s operativnim sustavom Mac OS X u inačici 10.5.6 i s novim inačicama programskih paketa iLife i iWork 09.

Pozdrav, do sljedećeg druženja s novopečenim macovcem (;.