RAT SE ZAHUKTAVA

Direktor Googlea napustio upravni odbor Applea

04.08.2009 u 07:20

Bionic
Reading

Izvršni direktor u Googleu Eric Schmidt odstupio je sa svog mjesta u upravnom odboru Applea. Odluka o odstupanju postignuta je sporazumno, no pravi razlozi leže u nekima od posljednjih ključnih poteza obiju kompanija

Sudeći prema posljednjim potezima tih dviju kompanija, napuštanje izvršnog direktora Googlea Erica Schmidta nije nimalo iznenađujuće. Razlozi leže u pet ključnih činjenica, od kojih je svaka vezana uz direktnu konkurenciju pred koju su se međusobno postavile obje kompanije.

1. Appleovo odbijanje aplikacije Google Voice iz online dućana App Store

Prošloga je tjedna Apple odbio uvrstiti aplikaciju Google Voice u svoj App Store. Aplikacija je već neko vrijeme dostupna na BlackBerryju i uređajima koji se vrte na platformi Android, no u Appleu su smatrali da je ne trebaju uvrstiti u svoju ponudu.

Google Voice nudi nekoliko stvari koje se, vrlo vjerojatno, nisu svidjele Appleovim telekom partnerima poput AT&T-ja i sličnih, kao što su besplatni lokalni telefonski pozivi, jeftiniji međunarodni, slanje besplatnih SMS poruka i slično.

2. Appleov iPhone protiv mobitela na Androidu

iPhone je definitivno započeo revoluciju pametnih telefona, no u utrku za korisnicima krajem prošle godine svojom platformom Android uključio se i Google. Iako zasad postoji tek šačica uređaja na Androidu, stvari se na ovom polju užurbano mijenjaju i Googleov mobilni OS predstavlja sve veću konkurenciju iPhoneu.

3. App Store protiv Android Marketa

U Appleovu online dućanu aplikacija za iPhone nalazi se nešto više od 65.000 dostupnih aplikacija pa se taj dućan pretpostavlja kao neprikosnoveni vladar tržišta, no Googleov Android privlači sve veći broj programera i sasvim je logično da će se broj aplikacija u njemu znatno povećati sa sve većim brojem kompatibilnih uređaja.

4. Utrka za korisnike na tržištu web preglednik

Krajem prošle godine Googleov Chrome ubacio se u utrku za korisnicima, dok je, iako s malim udjelom, Appleov Safari već poznat igrač u tom segmentu industrije.

5. Google se ubacuje na tržište operacijskih sustava

Kao da sve navedeno nije dovoljno, ističemo da će se negdje polovinom sljedeće godine na tržištu operacijskih sustava naći još jedan igrač – Googleov Chrome OS, a ni tu Appleu baš ne cvjetaju ruže, tj. zauzima izuzetno mali dio tržišta, koji bi se pojavljivanjem Googleova OS-a mogao dodatno umanjiti.

Eric Schmidt pridružio se Googleu 2001. godine, a u upravnom odboru Applea našao se 2006. godine.

Izuzetno šturo očitovanje Applea o ostavci Erica Schmidta možete pročitati u objavi na službenim stranicama kompanije