OPASNA IGRA

Dio Ukrajine ostao bez struje, krivci su - hakeri!

06.01.2016 u 09:18

Bionic
Reading

Zahvaljujući vrlo agresivnom malware kodu, u Ukrajini je na stotine tisuća domova ostalo bez struje, otkrili su istraživači. U regiji Ivano-Frankivsk je gotovo pola objekata ostalo bez napajanja, a uzrok svemu je bio maliciozni kod koji je odspojio trafostanice iz mreže...

Štoviše, maliciozni kod su istraživači pronašli kod čak tri regionalna pružatelja struje te napomenuli kako je riječ o prvom zabilježenom slučaju gdje su ciljani hakerski napadi na ovaj način izazvali nestanak struje.

Tim je otvoreno i pitanje oko kojeg su se istraživači diljem svijeta bavili već godinama - je li moguće malicioznim napadom napraviti značajnu štetu na infrastrukturi.

ESET je otkrio kako su računala energetske opskrbe bila inficirana kodom BlackEnergy, svojevrsnim paketom koji je otkriven još 2007., a prije nekoliko godina je dobio i značajne nadopune. Tim je postao još opasniji, a istraživači navode da on sad može onemogućiti i bootanje računala. ESET je nedavno otkrio još jednu svježu komponentu koda, nazvanu KillDisk, koja uništi kritične dijelove datoteka na diskovima i ima određene funkcije koje omogućavaju sabotažu industrijskih kontrolnih sustava.


Analizom su stručnjaci otkrili da su neki od prošlih strahova sada postali bolno opipljiva stvarnost te da je riječ o vrlo agresivnom i desktruktivnom kodu. Grupa koja je razvila BlackEnergy je još 2014. ciljano napala NATO, ukrajinske i kineske službene agencije i niz osjetljivih industrija u Europi.