ZNANJE DOSTUPNO SVIMA

Deseci milijuna znanstvenih tekstova ilegalno objavljeno na internetu

13.02.2016 u 10:20

Bionic
Reading

Do istraživačkih radova koje su prošli recenziranje ponekad je teško doći. Obično se 'kriju' iza novčanih barijera ili su dostupni tek dijelu akademske zajednice za korištenje. Svojevrsni Robin Hood iz Rusije je učinio gotovo 50 milijuna istraživačkih radova potpuno dostupnim za javnost na piratstkoj stranici Sci-Hub (znanstveno čvorište)

'(...) istraživački radovi potrebni za dalja istraživanja i obrazovanje na umjetan su način pomoću zakona o autorskim pravima potpuno zabranjeni za korištenje. Takvi zakoni u suštini usporavaju razvoj znanosti. Sci-Hub projekt, pokrenut 9. rujna 2011. godine, usudi se izazvati taj status quo', stoji u opisu piratske stranice

Pet godina star projekt pokrenula je Alexandra Elbakyan, pokrenuta frustracijom što nije mogla priuštiti pristup tekstovima koji su joj trebali za istraživanje. Svakog dana Sci-Hub objavi na tisuće novih recenziranih radova, iako su još lani počele stizati prve ozbiljnije prijetnje radu stranice.


Lani je za stranicu TorrentFreak autorica rekla kako je suludo plaćati desetke dolara kako bi se moglo tek proći redovima desetaka ili stotina papira za vlastito istraživanje. Stoga ih je piratizirala, uz rizik od mogućnosti da će je tužiti za milijune i milijune dolara. O tezi da informacije trebaju biti besplatne već godinama se vode žustre rasprave, a sve su učestalije one u akademskim krugovima. Bi li svi trebali imati pristup znanju za dobrobit čovječanstva?

U svakom slučaju, teško je povući paralele s drugim vrstama materijala. Čak i sami znanstvenici su počeli protestirati protiv izdavača, uključujući Elsevier koji tuži Alexandru Elbakyan. Prije svijeta interneta, izdavači su uistinu napravili mnogo za znanost, širenjem znanja i otvarajući mogućnost recenziranja. Međutim, baš kao i druge vrste izdavača, teško se bore s modernim svijetom gdje informacije jednostavno žele kolati besplatno i biti dostupne svima. Posebno u svijetu znanosti i znanja - prilagodbe su nužne.

'Za razliku od glazbene ili filmske industrije gdje tvorci dobivaju dio novca od zarade, od izdavača znanstvenih radova Elsevier sami autori ne dobivaju ništa', rekla je Elbakyan. Ona se nada kako će svježa tužba postaviti presedan i učiniti jasnim stanje u svijetu znanosti, na ovaj ili onaj način. 'U slučaju da Elsevier uspješno provede svoj plan, otkrit će kako javnost nema pravo na znanje', dodala je.

Sci-Hub.io je za sada još uvijek dostupan, usprkos sudskim nalozima koji traže gašenje te tužbama.