Cyber roditelj

Aplikacija vam šalje zabrinute poruke dok pijete

21.07.2017 u 10:34

Bionic
Reading

Istraživači sa Victorica University pokušavaju promijeniti kulturu pijenja kod mladih i pokazati im da ne trebaju piti da bi se uklopili

Izašli ste van s društvom, počeli ste piti i super se osjećate. Ali zabrinuti roditelji, prijatelji ili supružnici konstantno vam šalju poruke. 'Koliko ćeš popiti?' 'Kad ideš doma?' 'Radiš li ujutro?' 'Hoćeš da ti nazovem taxi?' Nakon nekog vremena, više nemate volje i odete doma, jer radite ujutro, jer ste previše popili i sami ćete si nazvati taxi.

Učinkovitost od 89 posto

Sad zamislite istu situaciju, ali te poruke vam ne šalju vaši bližnji, već aplikacija. Mobile Intervention for Drinking in Young People ( ili skraćeno MIDY) aplikacija je koja će vam tijekom noći slati poruke, s istim ovim pitanjima, prenosi Engadget.

Aplikaciju su napravili istraživači s Victoria University u Australiji, a financira ju VicHealth inicijativa za promjenu stava prema alkoholu u određenim skupinama. Pilot program je pokazao uspjeh od 89 posto, a uskoro će započeti projekt u trajanju od dvije godine, s 300 studenata. Glavni istraživač, dr. Tim Corney objavio je da će se istraživanje 'usredotočiti na učinkovitost ciljanih intervencija za grupu čiji su članovi u posljednjih nekoliko godina povezani s visokorizičnom konzumacijom alkohola'.

Pritisak društva

Istraživanje će pokušati još preciznije odrediti kakve SMS poruke će osoba dobivati u tri različita perioda: prije konzumacije, tijekom konzumacije i poslije konzumacije alkohola. Na primjer, morat ćete unijeti podatke o svojim planovima za taj i sljedeći dan, kako bi aplikacija reagirala sa personaliziranim porukama.

Jerril Rechter, direktorica tvrtke VicHealth, objasnila je da želi promijeniti kulturu pijenja kod mladih. 'Želimo osnažiti mlade ljude da shvate da ne moraju piti da bi se zabavili ili uklopili' kaže Rechter.