POTPUNA (NE)OVISNOST

Cyanogen želi oteti Android od Googlea

28.01.2015 u 12:15

Bionic
Reading

Cyanogenov čelnik Kirt McMaster je nedavno ponovio ono što kompanija već neko vrijeme implicira - vrijeme je da se zaustavi 'tiranska' kontrola Googlea nad Android platformom. Na događanju koje je organizirao The Information 'Next Phase of Android' u San Fransciscu, McMaster je jasno rekao da Cyanogen danas ovisi o Googleu - 'Sutra to neće biti slučaj'

Kompanija je bila u bliskoj suradnji s mladim proizvođačem OnePlus, da bi prekršili uvjete ugovora i potpisali ekskluzivni s drugim konkurentom. Kako bi se bilo kakve sumnje u cilj Cyanogena uklonile, McMaster se na događanju predstavio vrlo neobično:

„Ja sam CEO Cyanogena. Pokušavamo preuzeti Android od Googlea.“

Kirt McMasterCitat


McMaster je nakon toga rekao kako želi kreirati otvoreniju verziju Androida zahvaljujući kojoj se može integrirati više partnera - što u ovom trenutku nije moguće zbog Googlea. Cyanogen na sebe gleda kao na platformu koju će iskoristiti druge kompanije, a koje će pak kreirati i integrirati servise u srž Androida. Je li to istinska konkurencija Googleu? Itekako, a upravo na to i ciljaju.


'Nismo ni zagrebali površinu onoga što mobilni svijet može biti. Danas Cyanogen ovisi o Googleu. Sutra to neće biti slučaj. Nećemo biti zasnovani na nekoj derivaciji Googlea za tri do pet godina', rečeno je na konferenciji. Veliko je pitanje samo je li Cyanogen uistinu u stanju kreirati nešto što ne kontrolira Google, a da pri tom sadrži sve sigurnosne stavke i mogućnosti. Odgovor na to će pokazati tek budućnost, no ne može se reći da Cyanogenu manjka apetita.