PRVO PA MUŠKO

Crnogorci među pobjednicima WARP-a

09.12.2013 u 16:44

WARP 2013 - hub:raum Krakow turbo akcelerator
Bionic
Reading

Dva tima iz Hrvatske nisu se uspjela probiti među tri najbolja nakon osmodnevnog intenzivnog programa u Krakovu. Osim Crne Gore, odabrani su timovi iz Poljske i Rumunjske

Crnogorski tim, prvi tehnološki startup iz susjedne zemlje, došao je s projektom web-dućana koji agregira i prodaje vođene turističke ture, a posjetiteljima pomaže pri pronalasku, usporedbi i rezervaciji.

TourVia.me vizualno je dopadljiv, ima solidan i potencijalno održiv poslovni model, a i održali su jednu od najboljih prezentacija tijekom završnog Demo dana.

Rumunjski Omnipaste ponudio je potencijalno vrlo korisnu aplikaciju, koja bi vam mogla omogućiti da funkcionalnosti jednog uređaja koristite na drugom. Tako, recimo, možete kameru mobitela iskoristiti za poziv na Skypeu na računalu ili samo kliknuti na broj ispisan na zaslonu laptopa kako bi uputili poziv pomoću mobitela.

Domaćini iz Collar Pocketa osmislili su ogrlicu za pse koja prikuplja podatke o njima - poput temperature, pulsa i lokacije - te vam ih šalje na pametni telefon, gdje ih posebna aplikacija analizira i prikazuje.

Naše su boje branili Bizmeet.me (web-servis za poslovno povezivanje putem mobitela) i CloudSync1 (aplikacija za upravljanje servisima u računalnom oblaku).

Iako nisu ušli među najbolje, ostavili su prilično dobar dojam pa vjerujemo kako će svejedno privući zanimanje potencijalnih ulagača i partnera.

U intenzivnom osmodnevnom akceleratorskom programu u nedavno preuređenom prostoru Factory Park na obali rijeke Vistule sudjelovalo je ukupno osam timova iz deset zemalja, na području od Ukrajine do Grčke. Radili su s više od 50 međunarodnih mentora s raznovrsnih područja, poput vještine prezentiranja, upravljanja proizvodom, financiranja, privlačenja kupaca i tome slično.

Ocjenjivao ih je žiri sastavljen od mentora koji su sudjelovali u WARP-u i stručnjaka Deutsche Telekoma, među kojima je bio i Goran Krajnović iz Hrvatskog telekoma.

Pobjednici će dobiti poziv za sudjelovanje u radu DT-ovog inkubatora za startupove, gdje će se pridružiti Excaliburu, timu koji razvija rješenje za potvrđivanje identiteta korisnika pomoću pametnih telefona, ovogodišnjem pobjedniku globalnog natjecanja Telekom Innovation Contest.

Šef hub:rauma Krakow Jakub Probola program smatra velikim uspjehom. 'Nadam se kako će timovi stečeno znanje prenijeti u svoje lokalne zajednice i primjerom pokazati kako se može biti uspješnim startupom, ali i da će razviti uspješne poslove', rekao je.