SVEMIRSKA PRAĆKA

Crna rupa puca superbrze zvijezde po Mliječnoj stazi

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 21.02.2013 14:29
  • Objavljeno 21.02.2013 u 14:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američki su znanstvenici nedavno otkrili šest zvijezda koje Mliječnom stazom jure golemim brzinama od oko tri milijuna kilometara na sat

Ove superbrze zvjezdane projektile, mase slične Suncu, najvjerojatnije je lansirala crna rupa u središtu naše galaksije.

Novo otkriće moglo bi rasvijetliti neke tajne rađanja zvijezda u prašnjavoj jezgri Mliječne staze. Naime, kroz oblake plinova i prašine do naših teleskopa probija se samo svjetlost najsjajnijih zvijezda pa je svojstva crne rupe teško istraživati.

Stručnjaci pretpostavljaju da superbrze zvijezde nastaju kada crna rupa proguta jednu zvijezdu iz binarnog sustava, a drugu izbaci u svemirska prostranstva.

'To su nevjerojatno brzi objekti koji nisu gravitacijom vezani za Mliječnu stazu', rekao je na godišnjem zasjedanju Američkog astronomskog društva Keith Hawkins sa sveučilišta Ohio.

Budući da u Mliječnoj stazi ima cijelo mnoštvo zvijezda sličnih Suncu potraga za superbrzim zvijezdama nalik je traženju igle u plastu sijena. Kako bi u moru zvijezda otkrili one koje se kreću neobičnim putanjama i brzinama Hawkins i njegovi kolege istražili su podatke koje je prikupio pet-metarski teleskop Palomar u Kaliforniji. Na temelju njih identificirali su 130 zvijezda pored crne rupe u središtu galaksije koje su prešle značajnije udaljenosti. Potom su među njima otkrili šest koje su iz središta izbačene ekstremnim brzinama.

Znanstvenici se nadaju da će na temelju karakteristika ovih zvijezda moći procijeniti veličinu crne rupe u središtu naše galaksije.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!