DOBRA GODINA

Chromebookovi se sve bolje prodaju

30.12.2013 u 16:11

Bionic
Reading

Loša vijest za Microsoft: notebookovi s Googleovim operativnim sustavom činili su 21 posto svih uređaja te vrste prodanih putem komercijalnih kanala u ovoj godini

Prema podacima tvrtke NPD Group, od siječnja do studenoga ove godine prodano je 1,76 milijuna uređaja s Chromeom, naspram 400 tisuća tijekom istog razdoblja lani.

Prognozira bi se kako bi tijekom iduće godine mogli dosegnuti i pet posto svih prodanih laptopa.

Da će i blagdanska sezona biti dobra za uređaje pogonjene operativnim sustavom Chrome, dalo se naslutiti još krajem prošlog tjedna, kad je Amazon na popis najprodavanijih laptopa uvrstio Samsungov i Acerov Chromebook te Asusov Transformer.

S druge strane, prodaja uređaja pogonjenih Windowsima, izuzmu li se tableti (čija se prodaja utrostručila, ali temeljem skromne baze), bila je mlaka.

Apple i Samsung Microsoftu malo pomalo otkidaju komade tržišta na kojem je dugo dominirao. Prema najavama, pridružit će im se i Dell, koji bi svoj prvi Chromebook trebao izbaciti tijekom siječnja, a i Hewlett-Packard se sve više okreće prijenosnicima koji vrte Chrome i Android, piše CNET