UČENJE NA DALJINU

CARNet pokupio europsku nagradu i 100.000 eura

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 12.06.2013 19:39
  • Objavljeno 12.06.2013 u 19:03
carnet

carnet

Izvor: Ostale fotografije / Autor: CARNet

Projekt 'Škole 2.0' Hrvatske akademske i istraživačke mreže izabran je kao jedna od tri najinovativnije inicijative u sklopu Europske nagrade za inovacije u javnoj upravi, u kategoriji 'Inicijative za obrazovanje i istraživanje'

Riječ je o projektu kojem je cilj omogućiti kvalitetno i sveobuhvatno učenje na daljinu i e-obrazovanje za što širi broj korisnika - nastavnika i učenika.

Projekt je nagrađen sa 100 tisuća eura (oko 750 tisuća kuna), namijenjenih daljem razvoju. 'Javna uprava generira pola bruto domaćeg proizvoda EU-a te i ona mora prigrliti promjene. Pobjednici su danas pokazali da spregom novih ideja i tehnologije možemo poboljšati život ljudi i pridonijeti modernizaciji naših gospodarstava. Trebamo više takvih inicijativa', rekla je tijekom dodjele nagrade povjerenica Europske komisije za istraživanje, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quinn

Natječaj je raspisala Europska komisija, a nagrađuju se oni koji su inovacijama postigli poboljšanje rada javne uprave te koji potiču ostale na moderniji i inovativniji pristup radu.

Europsku nagradu za inovacije u javnoj upravi dobilo je devet inicijativa, po tri u svakoj kategoriji, koje su pokrenula europska tijela javne uprave, a pobjednici su odabrani na temelju četiri kriterija: originalnost inicijative i mogućnost širega korištenja istog modela; gospodarski učinak inicijative na društvo; relevantnost inicijative u odnosu na probleme s kojima se društvo trenutačno suočava i plansko korištenje dodijeljenih sredstava.

Više o natječaju i pobjednicima možete doznati na stranicama Europske komisije

Novac će biti potrošen na stručno usavršavanje nastavnika uključenih u projekt u cilju podizanja digitalne kompetencije, razvoj digitalne zrelosti uključenih škola te projektno povezivanje škola na nacionalnoj i internacionalnoj razini.

U okviru projekta 26 lokacija škola će biti spojeno na brzi internet optičkom vezom (sedam matičnih škola s pripadajućim područnim školama). U samim školama će biti postavljene bežične mreže (s pristupnim točkama eduroam) kako bi učenici i nastavnici putem tablet računala mogli pristupati online sadržajima, digitalnim udžbenicima, koristiti ih za videokonferencije te za nastavu na daljinu. Također sve te škole će biti uključene i u projekt e-Dnevnik.

Za projekt je CARNet dobio nešto manje od 12 milijuna kuna kroz natječaj Hrvatske agencija za poštu i elektroničke komunikacije, što će, osim za potrebe spomenute mrežne i videokonferencijske infrastrukture i spajanja, biti potrošeno i za nabavu tableta za nastavnike i učenike te potrebnu edukaciju nastavničkog kadra u cilju podizanja digitalne kompetencije nastavnika te ciljanu edukaciju za korištenje tehnologije kao i osmišljavanje i provođenje projektne suradnje među školama.

Također, škole će biti opremljene znanstvenim obrazovnim tehnologijama (senzorima) za prirodne predmete - biologiju, kemiju, fiziku i ekologiju. Upotreba navedenih senzora potaknut će kolaborativni i projektni pristup učenju, budući da je projektom predviđeno da sve škole uključene u projekt međusobno surađuju kroz razne obrazovne aktivnosti koje uključuju korištenje tehnologije u nastavi.

Upotreba senzora potaknut će razumijevanje prirodoslovnih predmeta i prirode općenito na jedan drugačiji, učenicima bliži način, a također će pridonijeti i digitalnoj pismenosti svih uključenih korisnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!