ZA SVAKOGA SU!

Niste ovisnici o adrenalinu? Akcijske kamerice su i dalje za vas

18.01.2017 u 11:30

Bionic
Reading

GoPro - poznati proizvođač akcijskih kamerica možda najviše cilja na avanturiste, koji će snimiti svoje vratolomije i zgode u svim zamislivim uvjetima. No, valja imati na umu da su akcijske kamerice itekako zgodan dodatak za sve one koji žele snimiti neobičan video materijal, čak i da nisu posebni ljubitelji ekstremnih sportova i avantura

Mihir Patkar sa stranice MakeUseOf donosi nekoliko savjeta što se sve može učiniti s ovim akcijskim kamericama (koje ne moraju nužno biti od tvrtke GoPro, ali je bitno da imaju kakvu-takvu razinu otpornosti).

Ako se tko ikad upitao kako izgleda ciklus pranja suđa u perilici, treba samo nekoliko stvari - akcijsku kamericu i izvor svjetla. GoPro je vodootporan i može izdržati nešto više temperature pa ga je dovoljno fiksirati u perilici i odabrati neki slabiji ciklus pranja i nakon toga uživati u događanjima obično skrivenima od očiju znatiželjnika (primarno radi buke). GoPro je moguće smjestiti i u zamrzivač/hladnjak za promatranje zamrzavanja ili hlađenja hrane i tekućina, samo valja imati na umu da bi se mogle smrznuti i baterije nakon nekoliko sati.

 

Posebno tržište svakako čine raznorazni dodaci za akcijske kamerice. Zahvaljujući njima moguće je snimati još neobičnije kadrove - što posebno vrijedi za ogrlice za kućne ljubimce. Neki od ovih uradaka omogućuju montiranje oko vrata (ili na leđa) kućnim ljubimcima, a zahvaljujući maloj masi i dimenzijama novih GoPro uradaka, neće im mnogo smetati - ako uopće. Za nešto drugačiju perspektivu - moguće je smjestiti GoPro i u akvarij te uživati u satima fenomenalnog materijala (pod uvjetom da je akvarij uređen, naravno).

Darrell Etherington Autor: Darrell Etherington

Mnogi već danas koriste akcijske kamerice kao dashcam te snimaju vožnje iz unutrašnjosti vozila. No, i tu je moguće biti kudikamo kreativniji od montiranja kamerice izravno iznad upravljačke ploče:

Kyle Martin Tech "GoPro Tips and Tricks" Autor: Kyle Martin

Time-lapse danas stiže na brojnim uređajima, što posebno uključuje i mobitele. Ipak, u odnosu na GoPro i druge akcijske kamerice, oni su osjetljivi na vanjske uvjete, teško ih je držati na mjestu i u pravilu snimaju lošiji materijal. U slučaju GoProa, sve što je potrebno jest kamerica i njen pripadajući softver te je moguće snimati fenomenalne uratke. Kako se to najjednostavnije izvodi moguće je vidjeti u filmićima u nastavku:

The TIMELAPSE Guy Autor: The TIMELAPSE Guy
camarush Autor: camarush

 

GoPro i druge akcijske kamerice često se koristi za pogled iz prvog lica, zahvaljujući jednostavnom dodatku za glavu. No, dok korisnici obično snimaju stvar iz svoje perspektive, kako to izgleda kada stvar daju nekom drugom?

Hannah Smith Autor: Hannah Smith

Još više trikova i savjeta moguće je pronaći na izvornom linku, kao i u filmiću:

StoryGuide Autor: StoryGuide