KONFERENCIJA

Budućnost TV-a u novim je tehnologijama

13.11.2013 u 17:52

Bionic
Reading

Tijekom konferencije održane u Zagrebu prezentirano je emitiranje signala Ultra HD izravno sa satelita, a razgovaralo se i o satelitskom prijemu TV i radijskih programa u Hrvatskoj

Udruga NetCro, u suradnji s tvrtkom ASTRA, održala je treću godišnju konferenciju pod nazivom Satelitska & LTE tehnologija.

Sudjelovali su predstavnici vodećih pružatelja usluga digitalne i satelitske televizije, Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), tvrtke Odašiljači i veze (OIV) te brojni instalateri-tehničari.

Jedna od ključnih tema ove jednodnevne konferencije bio je satelitski prijem televizijskog i radijskog programa, koji se sve više javlja kao vrlo popularna opcija prijema signala u Hrvatskoj, poglavito zbog mnogobrojnih otoka i planinskih područja te smetnji u prijenosu signala zemaljskih odašiljača susjednih država.

'Budućnost televizijskog programa i zabavne industrije leži u novoj tehnologiji gledanja programa, u UHD rezoluciji, čime se gledateljima pruža nevjerojatna kvaliteta slike i prikaza svih detalja', izjavio je Andrija Jovičević, predsjednik udruge NetCro.

'Vjerujem da je standardizacija Ultra HD-a tek pitanje trenutka', rekao je Dražen Čučković, voditelj odjela audio-video opreme u zagrebačkom predstavništvu tvrtke Samsung Electronics.

Održan je i okrugli stol, na kojem su sudjelovali predstavnici vodećih pružatelja usluga digitalne i satelitske televizije (MAX TV, VIP SAT i Total TV) te predstavnici HAKOM-a i OIV-a. Razgovaralo se o budućnosti satelitske televizije i problemima s prijemom zemaljskog signala zbog upotrebe tehnologija LTE.

Također, u sklopu konferencije održana je edukacijska radionica na temu tehnologije LTE i zahtjeva koje stavlja pred instalatere-tehničare: kako spriječiti upade smetnji i kako ih otkloniti kako bi korisnik mogao nesmetano pratiti zemaljski i satelitski signal.

Prezentirano je emitiranje signala Ultra HD izravno sa satelita, koje tvrtka ASTRA za područje Europe emitira putem istoimenog satelita smještenog na orbitalnoj poziciji 19,2 stupnja istočno.

Samsung je istovremeno prikazao kvalitetu reprodukcije satelitskih programa na prvom UHD TV prijamniku s integriranim prijemom i odgovarajućim mogućnostima dekodiranja, koji daje četiri puta veću razlučivost od današnjih HD TV-a, na modelu serije F9000, dijagonale 65 inča (165 centimetara), koji je već u prodaji na hrvatskom tržištu.